Şomerii nu mai sunt disperaţi

Şomerii nu mai sunt disperaţi
Deva – Iarna 2006-2007 aduce pentru prima dată pe lângă concedieri colective şi locuri de muncă. Dezvoltarea activităţilor independente, gestionarea mai bună a ofertei de locuri de muncă disponibile şi firmele multinaţionale au dus la o scădere cu peste patru procente a ratei şomajului în judeţ.

Din cele peste 200.000 de persoane active, 91.000 au început o activitate independentă, arată ultimele statistici oferite de Agenţia Judeţană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara.

„Cele peste 500 de persoane care vor fi disponibilizate colectiv din sectorul construcţii pe perioada iernii îşi vor putea găsi un loc de muncă. Există cca. 2000 de locuri de muncă pentru lucrări comunitare, care vor absorbi şomerii din baza de date a agenţiei într-o proporţie de 60-70%. Rata şomajului se cifrează la 6,73%, iar dacă vom reuşi pe perioada iernii să o menţinem sub 7% înseamnă un succes”, declară Vasile Iorgovan, director AJOFM Hunedoara.

Cele mai multe concedieri colective vor avea loc la Apa Prod Deva, Goscomloc Hunedoara, Carpatcement Chişcădaga, Hidroconstrucţia şi Condor Deva.

AJOFM Hunedoara oferă zilnic peste 1800-1900 de locuri de muncă pentru cei aflaţi în căutarea unui job. Judeţul cunoaşte o dinamică fără precendent în oferta de locuri de muncă.

Cele mai multe sunt oferite de primării pe lucrări comunitare, unde AJOFM Hunedoara subvenţionează pe perioada iernii 2000 de locuri de muncă.

„Rata şomajului este în scădere şi datorită controalelor efectuate de Inspecţia Muncii care a descoperit zeci de persoane angajate la negru şi i-a forţat pe angajatori să intre în legalitate. Sperăm ca oferta de locuri de muncă pe lucrări comunitare să fie la fel de favorabilă şi în 2007, însă asta depinde de primăriile care solicită forţă de muncă. Pentru reducerea şomajului de la 9,63% cât era în aceeaşi perioadă a anului 2005 am iniţiat o serie de cursuri de formare profesională care au asigurat o rată de angajare ascendentă”, declară Vasile Iorgovan, director AJOFM Hunedoara.

La sfârşitul lunii octombrie în evidenţele agenţiei se regăseau peste 14.000 de şomeri, dintre care 8.047 indemnizaţi. Localitatea cu cel mai mare număr de şomeri rămâne în continuare Orăştia, cu 1762, iar pe ultimul loc se află oraşul Aninoasa, cu 240 de şomeri.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase