Omul Anului – Episcopul Bercea

Omul Anului – Episcopul Bercea
Premiile pe 2005 ale municipiului au rasplatit cu câte 30 milioane de lei excelenta, la 15 categorii.

Cel mai important eveniment monden al municipiului si-a împartit aseara diplomele, statuile din bronz si plicurile, însemnele specifice ale statutului de excelenta într-unul din cele 14 domenii de activitate delimitate ca relevante pentru 2005. Spectacol mai concentrat decât în anii trecuti, Gala Premiilor de Excelenta nu a umplut pâna la refuz sala Teatrului de Stat, în pofida interesului stârnit în rândul opiniei publice.

Dragostea a învins
De joi seara, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a intrat în clubul foarte select al posesorilor unei diplome purtând inscriptia Omul Anului, dupa ce prea-sfintia sa a obtinut si titlul de ambasador al Oradiei în 2005. La aceasta ultima categorie, cu un juriu prezidat de Florin Ardelean, episcopul a „concurat” cu dr. Gheorghe Bumbu si cu prof. univ. Ioan Horga.
Omul Anului, raportor UE pentru România pe probleme ale Bisericii Catolice, si-a primit premiul din mâna primarului Petru Filip. Scurtul discurs de multumire si l-a construit în jurul ideii iubirii de aproape. „Dragostea este valoarea fundamentala. În inimile fratilor ordodocsi, ca si în inimile celor catolici, a învins dragostea si asa am asistat în acest an la un adevarat miracol, retrocedarea Catedralei Sf. Nicolae. Pot da acest premiu atât Prea Sfintitului Ioan, cât si Prea Sfintitului Petroniu”, a declarat, în final, episcopul Virgil Bercea.

Cei 14 au fost 15
Din cauza ca juriul pentru excelenta în muzica nu s-a putut decide, premiind doi dintre nominalizati, numarul celorlalti excelenti a crescut de la 14 la 15.
Prima categorie anuntata pe scena, „Tineri de perspectiva”, a rasplatit-o cu diploma si statuia pentru Excelenta pe Maria Ursente (14 ani), remarcata la nivel international ca sahista.
Pentru acte de caritate si protectie sociala, juriul prezidat de viceprimarita Rozalia Biro a decis ca activitatea dr. Foldes Adalbert, presedintele Ordinului Maltez, se situeaza cel mai aproape de excelenta, care a dedicat premiul primit voluntarilor din domeniul social.
Competitia pentru acte de curaj si devotament, categorie prezidata de vicele Mihai Groza, s-a tinut, pâna la urma, între doar doi concurenti. Cea de-a treia, propusa de public pentru meritul de a fi mama purtatoare a unei sarcini, nu a mai intrat în calcul, din ratiuni mai degraba morale, a spus Mihai Groza. În aceste conditii, banii si însemnele excelentei au mers la Lucian Nistor, salvamontist.
Excelenta pentru arta vizuala pentru anul 2005 a fost atribuita directorului Muzeului Tarii Crisurilor, Aurel Chiriac, iar cea pentru literatura, cercetatorului Corneliu Craciun.
O mentiune speciala a fost înmânata redactorului-sef al revistei Familia, Ioan Moldovan, pentru meritul de a pastori o revista de referinta în cultura româneasca.
Competitia la arta dramatica, disciplina ce a aliniat întru premiere doar actori, s-a soldat cu atribuirea distinctiei de excelenta lui Daniel Vulcu.

Surprize… fara mirari
Putini au fost mirati de decernarea excelentei la învatamântul universitar prof. univ. dr. Vasile Marcu, ca si de recunoasterea drept excelenta a muncii prof. Dorel Tifor, la categoria învatamânt preuniversitar. A fost apreciat ca previzibil si rezultatul competitiei pentru excelenta în mass-media, caricaturistul si fotoreporterul Ovidiu Pascu.
Sfidând cliseul conform caruia sportul se asociaza cu tineretea, premiul de excelenta la aceasta categorie a fost atribuit lui Ioan Alexandrescu, presedintele SC Crisul Oradea. „Sportivii nu au avut rezultate deosebite, de aceea ne-am îndreptat atentia spre tehnicieni de valoare”, si-a justificat alegerea presedintele juriului, Vasile Sere.
O surpriza a oferit-o si categoria Mediu, unde Eleonora Mircescu, militanta în ecologie si protectia mediului, le-a suflat caimacul unor grei ai Oradiei ca Ioan Ciursas, directorul RA Apa Canal sau Alin Iacobescu, manager SC Transgex SA.

Si-a ridicat… statuia
O aparitie inedita a galei a constituit-o si Ioan Micula, patron al trustului Transilvania General, câstigatorul excelentei în managementul afacerilor. Acesta si-a primit statuia de la Ioan Badea, director executiv al Camerei de Comert (unde premiatul e presedinte de onoare), anuntând ca îsi va dona premiul, multiplicat de 10 ori, inclusiv cu produse proprii, copiilor saraci din judet.
Cunoscute fiind relatiile reci dintre municipalitate si fratii Micula, pare de înteles ca primarul nu a urcat personal pe scena sa felicite laureatul. „Eu nu am fost deloc un sacrificat. Ne-am ales de la Primarie categoriile la care sa participam la înmânarea premiilor, iar mie mi-a cazut Afaceri. A fost o întâmplare”, spune vicele Groza, acreditând ideea ca nu a fost obligat sa strânga mâna lui Ioan Micula din cauza ca primarul Filip si viceprimarita Biro s-ar fi ferit în mod expres.

„OSCARURILE” ORADIEI – 2005

LITERATURA
Corneliu Craciun (filolog)
Revista Familia – diploma onorifica

ARTE VIZUALE
Aurel Chiriac (muzeograf)

ARTA DRAMATICA
Daniel Vulcu (actor)

MUZICA
Romeo Râmbu (dirijor)
Sandor Denes (secretar artistic Filarmonica Oradea)

ACTE DE CURAJ SI DEVOTAMENT
Lucian Nistor (salvamontist)

MANAGEMENTUL AFACERILOR
Ioan Micula (presedinte al grupului de firme European Drinks)

ÎNVATAMÂNT PREUNIVERSITAR
Dorel Tifor (Colegiul National Emanuil Gojdu)

ÎNVATAMÂNT UNIVERSITAR
Vasile Marcu (Universitatea Oradea)

MASS-MEDIA
Ovidiu Pascu (Total Biz, Realitatea bihoreana)

MEDIU
Eleonora Mircescu (vicepresedinte Ecotop)

TINERI DE PERSPECTIVA
Maria Ursente (sahist)

SPORT
Ioan Alexandrescu (presedinte CS Crisul Oradea)

AMBASADORUL ANULUI
Virgil Bercea (episcop greco-catolic)

CARITATE SI PROTECTIE SOCIALA
Foldes Adalbert (Ordinul Maltez)

OMUL ANULUI
Virgil Bercea (episcop greco-catolic)

Cristina Ghilea

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !