Omul care a transportat aurul Bradului

DEVA – Zeci de tone de aur i-au trecut prin mână unui devean în perioada comunistă. Povestea lui Gheorghe Beraru din Deva este fascinantă.

În 1948, la numai 20 de ani a primit o misiune pe care mulţi ar fi refuzat-o. Aceea de a transporta aurul extras din zona Bradului la Bucureşti şi Baia Mare. A făcut acest lucru timp de 18 ani. Astfel a ajuns să parcurgă aproape trei milioane de kilometri într-o maşină încărcată cu un metal care a schimbat de nenumărate ori cursul istoriei. „La fiecare cursă simţeam asupra mea greutatea enormă a sudorii celor câtorva mii de mineri care se chinuiau să scoată acest metal nobil din adâncurile pământului”, îşi aminteşte Beraru.

Transportul aurului se făcea sub pază militarizată. „Am propus colonelului de securitate Tesler Ladislau ca încărcarea aurului să se facă între schimburi. Asta pentru ca minerii să nu vadă ce încărcam. Erau lingouri de aur ştanţate pe care le introduceam într-o ladă şi pe care le transportam la Bucureşti sau la Baia Mare. În urma maşinii mele venea o altă maşină încărcată cu soldaţi. Oamenii ăştia armau puştile înainte de a se urca în maşină şi trăgeau piedica. Cu toate acestea am avut şi probleme. Mi-amintesc că la o cursă am găsit drumul blocat de copaci. Ştiam că este Cristea, un răzvrătit care fura aurul, îl vindea şi împărţea banii la săraci. De altfel, Cristea a şi fost omorât de securitate”, povesteşte Beraru.

Două secrete
Astăzi, la cei 79 de ani ai săi, deveanul îşi aminteşte cu lacrimi în ochi despre vremurile pe care le-a trăit. „Am două secrete pe care le voi duce cu mine în mormânt. Unul este cel legat de aurul Bradului şi celălalt despre o cetate pe care am descoperit-o împreună cu profesorul Ion Marinescu care atunci era şeful laboratorului de la Gura Barza. Trei săptămâni am săpat pentru a găsi vestigiile ei. Ştiu că o parte din scrierile găsite acolo au ajuns la Bucureşti. Şi atât”, concluzionează bătrânul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !