Omul lui Dumnezeu din Dumbrava

19Comentarii
Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
DUMBRAVA – Cel mai fericit pământean e un bihorean sărac, al cărui scop e să-i ajute pe cei mai săraci ca el. Locuieşte în satul Dumbrava, comuna Holod şi de trei ani face bine oamenilor săraci, bolnavi şi lăsaţi de izbelişte. Îl cheamă Viorel Paşca şi spune că este cel mai fericit om de pe pământ. Ideea i-a venit uitându-se la televizor.

„Aproape de casa mea era casa nelocuită a nepotului. Nu ştiam ce să fac cu ea, pentru că mie nu-mi trebuia. Văzând la televizor nişte sinistraţi, am hotărât să o dau oamenilor săraci. Dar şi eu sunt un om sărac, nu ştiam cu ce îi voi întreţine”, povesteşte acesta. Acesta a fost doar începutul.

Dumbrava minunată

Timp de câteva zile s-a tot frământat… Până a avut revelaţia! „Am avut o discuţie cu o persoană foarte importantă, care m-a convins. Mi-a zis să lucrez, că El îmi dă banii pentru oamenii săraci. Zis şi făcut: Eu muncesc şi Dumnezeu îmi aduce banii”, zice Viorel Paşca.

Omul a pornit pe la spitalele din Oradea, pentru a găsi persoane fără adăpost şi părăsite de cei dragi, cărora să le o ofere o viaţă mai bună decât pe stradă. Aşa a apărut prima femeie, de 68 de ani. Apoi unul câte unul, până ce acum au ajuns să fie 30 oameni. Din aceştia, pe şapte i-a înmormântat, iar acum au rămas sub adăpostul său 15 femei şi bărbaţi. Viorel le ştie povestea vieţii la fiecare. Soţia sa, Florica, îl susţine în tot ceea ce face.

„Avem trei băieţi, care ne ajută cu bătrânii, vorbesc cu ei şi le dau apă, când le e sete, povesteşte Florica Paşca. Când am aflat ce are bărbatul meu de gând, nu mi-a fost nici frică, nici groază. Am fost imediat de acord, dar n-am visat că vom ajuta atâţia oameni”.

Niciunul dintre membrii familiei Paşca nu are salariu, dar spun că banii nu sunt o problemă. Donaţiile vin de la oameni necunoscuţi, trimişi de Dumnezeu. Sătenii îl mai ajută câteodată, dar şi rudele, care îi dau sume modice pentru bolnavi, de ordinul zecilor de lei… Tot aşa a primit de curând o rulotă şi o casă în vecini, pe care le-a renovat şi le-a transformat pentru nevoiaşi. În urmă cu câteva zile, la poarta lui s-au oprit nişte muncitori, care l-au ajutat să tencuiască cel de-al treilea corp de clădiri. Mână de la mână, camerele nevoiaşilor au ajuns să fie mobilate, să fie dotate cu băi şi televizoare.

Bunul samaritean

Cei care le locuiesc sunt mai mult decât mulţumiţi de condiţiile în care trăiesc. „Mă simt foarte bine, pentru că aici are cineva grijă de mine. Soţul mi-a murit, sunt bolnavă, iar de fata şi de băiatul meu nu mai ştiu nimic de doi ani”, spune una din femei, Maria Husar.

În fiecare cameră sunt doi-trei oameni, care au ajuns să se împrietenească. Într-o astfel de cameră stă şi un bărbat de 75 de ani, căruia i-a fost amputat un picior.

„Sunt aici de anul trecut. Am avut mare noroc cu oamenii aceştia, care m-au salvat. Am fost muncitor forestier în tinereţe, în judeţul Cluj. Sunt bolnav, dar mă simt ca acasă”, povesteşte Gavril Paşcalău.

Organizaţia Municipală a Femeilor Liberale din Oradea a iniţiat o acţiune umanitară, cu gândul de a veni în sprijinul familiei Paşca. Ideea a aparţinut doamnei Valeria Trifa, care a aflat de acest caz. „Am strâns haine şi alimente, ulei, zahăr, orez, gris, făină, paste făinoase, sucuri şi dulciuri pe care le-am oferit din tot sufletul acestor oameni, pentru ca măcar o perioadă să le acopere nevoile. Ne-a impresionat acest caz, gestul dezinteresat al soţilor Paşca, persoane cu frica de Dumnezeu, de aceea ne-am mobilizat şi noi”, spune Anca Popescu Raţiu, preşedinta Organizaţiei Municipale a Femeilor Liberale. Doamnele liberale care au contribuit la această acţiune sunt prof. univ. Daniela Popescu, dr. Adriana Cighir şi Alina Vidican.

„În Dumbrava, la nr. 83, ar trebui să se oprească orice om cu suflet mare, pentru că sigur ar primi o lecţie de viaţă” declară impresionată Adriana Cighir.

Cei care doresc să îl ajute pe bunul samaritean pot să-l contacteze la numărul de telefon 0751-022-191.
Carmen Brehoi19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor