„ONG-ul care ţi se potriveşte”

„ONG-ul care ţi se potriveşte”
„Gaseste ONG-ul care ti se potriveste” a fost sloganul prezentarii de organizatii nonguvernamentale care a avut loc sâmbata, la Universitatea Oradea. Actiunea a fost condusa de studenta Letea Anemona, care i-a invitat pe reprezentantii organizatiilor sa-si prezinte asociatia sau fundatia în fata publicului.

Doreste sa-i ajute
Au fost de fata membri ai unor ONG-uri care se ocupa de protectia familiei, de studenti, de viata culturala a orasului, de monumentele istorice sau care apara drepturile femeii. Reprezentantul asociatiei „Speranta familiei” si-a început discursul cu o povestioara prin care a încercat sa exemplifice rolul membrilor într-un ONG si modul de daruire al acestora.

El a mai precizat ca asociatia din care face parte are, printre alte proiecte, îngrijirea copiilor abandonati, reintegrarea scolara si, pe cât posibil, prevenirea abandonului. Zicher Agota, membra a unei fundatii si totodata avocat, a tinut sa îi informeze pe cei prezenti de legislatia privind întemeierea asociatiilor si fundatiilor si modul specific de organizare a acestora.

Ea a afirmat ca doreste sa-i ajute pe cei care vor sa se implice în acest domeniu, acestia putând solicita mai multe informatii la adresa de e-mail zicher@rdslink.ro.

În 91 de tari


Iulia Vesa, reprezentanta AIESEC, a oferit mai multe informatii despre istoria organizatiei, care dateaza din 1948 si care are ca scop „pacea si îndeplinirea potentialului uman”. AIESEC are 13 comitete locale în România si este prezenta în 91 de tari si teritorii. Un alt ONG prezentat a fost „Uniunea femeilor”, despre care cei de fata au putut afla ca are departamente de seniori si de tineret, fiind afiliata la Federatia Internationala de Asezamânt din Canada.

Printre obiective se numara promovarea femeii în viata publica, asigurarea protectiei familiei, integrarea femeii în viata muncii etc. Fundatia „Ecotop” se poate mândri ca este una dintre primele organizatii de mediu din tara, fiind înfiintata în 1991. Printre proiectele acesteia se numara concursul interliceal „Ecotura”, tabara anuala de la Padis, promovarea protectiei mediului si un proiect prin care se doreste gasirea unei solutii pentru a oferi sedii mai multor ONG-uri.

Alte organizatii nonguvernamentale au fost „Protectia monumentelor din municipiul Oradea si judetul Bihor”, o fundatie tânara, care a luat fiinta în primavara acestui an, si „Academia civica”, înfiintata în 1994 de catre Ana Blandiana, sloganul sau fiind „Prin civilizatie spre democratie”.

Denise Strete