ONG-urile nu stiu sa ceara bani

Aproape 11,5 miliarde de lei ar fi putut atrage ONG-urile bihorene pentru programele lor din impozitele pe 2004. Cu toate acestea doar 1,7 miliarde de lei (mai putin de 15%) din suma avutã la dispozitie a ajuns în bugetul societãtilor non-profit.

Potrivit informatiilor primite de la Directia Generalã a Finantelor Publice (DGFP) Bihor, impozitul total al veniturilor bihorenilor pe 2004 se ridicã la 1.143 miliarde de lei. Legea spune cã 1% din aceastã sumã puteau fi viratã entitãtilor non-profit drept sponsorizãri. Cu alte cuvinte, fiecare contribuabil putea cere ca procentul de 1% sã fie distribuit cãtre o astfel de societate. Aici intervine însã rolul acestor entitãti non-profit. Ele trebuiau sã-si facã cunoscute programele, adresele, conturile. Ele trebuiau sã ia legãtura cu contribuabilii. Se verificã încã o datã veridicitatea proverbului: „Dumnezeu îti dã, dar nu-ti pune în traistã”. De data aceasta „rolul de Dumnezeu” le-a revenit Finantelor bihorene.

„Cei 1,7 miliarde de lei provin de la 6.589 de contribuabili si au fost virati cãtre 368 de entitãti. Este putin dacã ne gândim cã în Bihor sunt peste 200.000 de contribuabili”, apreciazã Vasile Farc, de la Compartimentul Relatii cu Presa din cadrul DGFP Bihor.

25 de miliarde

Conform aceleiasi surse, pentru anul 2005 vor fi disponibili pentru sponsorizãri cel putin 25 de miliarde de lei. „Începând cu acest an cota de 1% pentru sponsorizarea ONG-urilor creste la 2%. Entitãtile ar trebui sã pregãteascã oamenii pentru completarea cererilor de optiune în vederea virãrii cotei de 2%, cereri care trebuie depuse pânã la 15 mai 2006”, a precizat Vasile Farc.

Acesta crede cã dacã ar exista un interes mai mare din partea societãtilor non-profit ar creste si sumele provenite din sponsorizãri. „Ar trebui sã lucreze mai mult la sensibilizarea oamenilor. Sã-si facã pliante, sã facã demersuri pentru a obtine acesti bani. Noi le-am dat aceastã posibilitate. Acum depinde de ele”, conchide Farc.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !