Onoare, en-gros

Nu mai putin de sapte titluri de cetatean de onoare urmeaza sa fie decernate de consiliul municipal în intervalul imediat urmator. Generali de armata a caror legatura cu Oradea este mai mult sau mai putin discutabila, conform alesilor, de-a valma cu inventatori, artisti sau scriitori consacrati, sunt beneficiarii acestui titlu care pare sa-si piarda din prestanta datorita uzurii.

„Numeric, în intervalul anilor 1990 – 2000 au fost foarte putini cetateni de onoare facuti de Consiliul Local al Oradiei. Cred ca sunt maxim 10 persoane, fara exagerare. De trei îmi amintesc si eu”, spune primarul Petru Filip, încercând, astfel sa argumenteze ca fenomentul prezent, prin care cetatenia de onoare se acorda pe banda rulanta, are rostul de a compensa perioada trecuta de inactivitate. Astfel, votul alesilor face ca acordarea titlurilor de onoare sa fie, de-acum, o chestiune pur formala. Astfel, lista celor 7, initial au fost noua nume propuse pentru titlu dar doua au fost retrase temporar, cuprinde pe Constantin Stefanoiu, Varadi Ernest, Avram Geoldes, Viorel Horj, Dumitru Chirila, pentru care se va acorda titlul post mortem, Ana Blandiana si Radu Popescu fiind personalitati care vor primi, în persoana titlul onorific acordat de legislativ.

La propunerea consilierilor locali, gen. Ioachim Sima si Gen Marin Dragnea, propusi si ei, au fost retrasi temporar din discutie, la solicitarea conslierului pedist Nicolae Lepadatu.

Cristina Ghilea