Onor la Divizia 11 Infanterie

Onor la Divizia 11 Infanterie
Onor la Divizia 11 Infanterie
Împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea Diviziei 11 Infanterie a fost marcată printr-un ceremonial militar şi religios lângă Statuia Ostaşului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie din Oradea.

Foşti comandanţi ai Diviziei 11 Infanterie şi ai unităţilor militare din componenţa ei au fost marti prezenţi la manifestări. Militari în rezervă şi retragere şi militari activi au participat şi ei, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, la acest eveniment.

După rostirea discursurilor a urmat prezentarea drapelelor de luptă ale unităţilor din cadrul Diviziei 11 Infanterie, cu excepţia a două dintre ele, care nu au putut fi aduse la Oradea din cauză că sunt foarte vechi. A urmat momentul cel mai aşteptat din cadrul programului, când trei paraşutişti au sărit de la 1.000 de metri, dintr-un avion AN 2 de fabricaţie rusească.

Toţi trei au aterizat în mijlocul mulţimii adunate pentru celebrarea evenimentului. Radu Pantea, instructor la Aeroclubul din Oradea, a adus cu el mesajele autorităţilor locale. Totul s-a terminat cu defilarea Gărzii de Onoare cu steagurile de luptă ale Diviziei.

Istoric zbuciumat

Divizia 11 Infanterie a fost înfiinţată în 1916, la Târgu Jiu, o dată cu intrarea României în primul război mondial. Între 1951 şi 1994, Divizia 11 Infanterie a fost mutată la Oradea şi a avut unităţi în Beiuş, Ineu de Arad şi Arad.

La 1 octombrie 1994 unitatea se transformă în Brigada 11 Mecanizată Carei, cu unităţi în Salonta, Beiuş şi Oradea, şi Brigada 19 Mecanizată Arad. Intrarea în NATO a obligat la desfiinţarea sau strămutarea unităţilor aflate lângă graniţa dintre statele membre, astfel că a fost dezafectată şi Garnizoana de la Oradea.

Divizia a avut peste 9.000 de militari şi a participat cu efective la cele două războaie mondiale. De asemenea, a dat 24 de generali, din care şase sunt încă în viaţă.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !