Operatii la peste 90 de ani, in clinicile timisorene

De Delia S. Barbu
Operatii la peste 90 de ani, in clinicile timisorene
Operatii la peste 90 de ani, in clinicile timisorene
Timişorenii trăiesc tot mai mult şi, datorită dezvoltării tehnicilor medicale, pot trăi şi bine. Unii dintre cei mai în vârstă pacienţi internaţi în spitalele timişorene sunt cei de la ortopedie.

Să operezi un pacient de 90 de ani nu mai este de mult timp o imposibilitate pentru ortopedia timişoreană. Apariţia şi accesul la proteze, dar şi dezvoltarea tehnicilor de anestezie permit acum intervenţii chirurgicale la persoane foarte în vârstă.

„Avem, într-adevăr un număr tot mai mare de pacienţi foarte în vârstă. Aş putea spune că, în ultimii ani, numărul cazurilor de persoane vârstnice la care se intervine chirurgical a crescut cu un procent de aproximativ 20 % în clinica noastră. Şi cred că cel mai în vârstă pacient operat are 94 de ani”, spune prof.dr. Dan Poenaru, şeful Clinicii II de ortopedie traumatologie Timişoara. Acesta spune că şansele de a opera pacienţi atât de vârstnici se datorează pe de o parte apariţiei protezelor, iar pe de altă parte dezvoltării tehnicilor de anestezie.

„Înaintea cu 15-20 de ani nu se puteau face astfel de operaţii pentru că nu existau proteze, dar şi pentru că tehnicile de anestezie şi terapie intensivă nu erau atât de dezvoltate atunci”, mai spune prof.dr. Dan Poenaru. Dacă înainte de 1990, astfel de cazuri înregistrau o mortalitate foarte mare, pentru că rămâneau imobilizate la pat, făceau escare şi diferite infecţii care se complicau, în prezent, operarea şi protezarea acestor persoane face ca ele să rămână mobile, să nu depindă de o altă persoană, ducând atât la creşterea calităţii vieţii cât şi la scăderea costurilor.

Conform specialiştilor, cel mai adesea, fracturile vârstnicilor se produc datorită osteoporozei. „Din cauza osteoporozei scade rezistenţa osoasă şi se pot produce fracturi în împrejurări traumatice minore. Adică, dacă ai osteoporoză şi nu ştii, nu o tratezi, se poate întâmpla să cazi pe stradă, să aluneci pe ceva şi să îţi fracturezi ceva. Nu e nevoie să cazi de la înălţime”, spune şeful Clinicii II ortopedie Timişoara.

Pentru a preveni astfel de situaţii, medicii recomandă pacienţilor, inclusiv bărbaţilor, să se informeze despre osteoporoză. „Este o afecţiune care, depistată la timp, poate beneficia de tratament, iar medicaţia este subvenţionată în proporţie de 75%”, adaugă prof.dr. Dan Poenaru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !