Operaţiunea „Şacalii” la final

3Comentarii
Operaţiunea „Şacalii” la final
Poliţiştii B.C.C.O. şi procurorii D.I.I.C.O.T. au propus trimiterea în judecată a membrilor unei reţele de escroci.

La începutul lunii, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul BCCO Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările faţă de P.A., de 39 de ani, din Bucureşti, administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Municipiul Bucureşti, având ca obiect de activitate schimbul valutar, F.I.D.(31 ani), din Dolj şi I.D.C., (25 ani), din Ialomiţa, angajaţi ai aceleiaşi societăţi şi împotriva altor 22 de persoane cercetate în acelaşi dosar, în cauză fiind întocmit rechizitoriu şi fiind sesizată instanţa de judecată cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Plan de înşelăciune dejucat

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada noiembrie 2006 – aprilie 2009, au elaborat şi pus în aplicare, în Oradea şi Satu Mare, un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii comerciale în cauză pentru a efectua schimb valutar. Astfel, a fost stabilită o strategie de afişare stradală şi interioară a informaţiilor despre cursurile de schimb valutar practicate, prin care clienţii să fie înşelaţi. Astfel, la fiecare din cele şapte case de schimb valutar din municipiul Oradea şi la cele două din Satu Mare au fost amplasate atât în exterior, cât şi în interior, pe acelaşi suport şi la o distanţă de 2 – 3 cm, câte două panouri care conţineau un volum mare de informaţii pentru a induce în eroare clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală de interes pentru acesta, respectiv cursul la care urma să fie cumpărată valuta de către societate. În cadrul grupului au fost atraşi 22 de angajaţi de la cele nouă case de schimb valutar deţinute de societate, care au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi.

Sancţionaţi şi judecaţi în arest

În urma demersurilor făcute de poliţişti, sub coordonarea procurorului DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani. Pentru perioada noiembrie 2006 – aprilie 2009 poliţiştii B.C.C.O. Oradea au identificat 242 de persoane păgubite, înşelate după metoda mai sus amintită, care au suferit un prejudiciu total de peste 336.975,5 lei, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru întreaga sumă. Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, în cauză fiind formulată propunere de trimitere în judecată a 10 persoane, din care trei sunt şi în prezent în stare de arest preventiv. Totodată, faţă de 15 persoane au fost aplicate sancţiuni cu caracter administrativ. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

A.L.

Valutişti arestaţi la Oradea!3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor