Oportunităţi şi riscuri în afaceri

Oportunităţi şi riscuri în afaceri
REŞIŢA – O afacere pe cont propriu este o ocazie excelentă pentru cei ce doresc să-şi ia soarta în propriile mâini. Dar, drumul către o activitate independentă nu este o călătorie de plăcere. Ea va fi presărată cu probleme care trebuie rezolvate.

Omul de afaceri ar trebui să fie conştient de oportunităţile care i se oferă, dar şi de riscuri.

În primul rând, înainte de a iniţia o activitate economică, întreprinzătorul trebuie să aleagă modalitatea sub care doreşte să-şi desfăşoare activitatea. Astfel, se poate opta pentru una din următoarele forme de organizare: persoana fizică (PF), asociaţia familială (AF) şi societăţile comerciale care se clasifică în: societate în nume colectiv (SNC), societate în comandită simplă (SCS), societate pe acţiuni (SA), societate în comandită pe acţiuni (SCA) şi nu în ultimul rând, societate cu răspundere limitată (SRL).

Particularităţi ale formelor de organizare

În cazul PF sau AF nu există un minim de capital, răspunderea întreprinzătorului este nelimitată (cu averea), iar ca număr de angajaţi, firma poate avea fie unul, fie membrii familiei. Pentru societăţile comerciale numărul minim al componenţilor este de doi pentru cele în nume colectiv şi în comandită simplă, cinci pentru societăţile pe acţiuni şi poate varia de la 1-50 de asociaţi în cazul SRL-urilor.

Cele menţionate anterior, trebuie să deţină un capital minim de 25.000 euro, în cazul societăţii pe acţiuni, 2 milioane lei pentru SRL, SNC-urile şi SCS-urile neavând un minim de capital. Întreprinzătorul societăţii în nume colectiv sau a celei în comandită simplă, are o răspundere nelimitată în timp ce persoana care gestionează un SA, SCA sau SRL răspunde doar la nivelul capitalului subscris.

Modul de organizare

Asociaţiile familiale şi persoanele fizice trebuie să obţină autorizarea primăriei, să-şi rezerve firmă, să facă dovada unui sediu, să constituie dosar şi nu în ultimul rând să se înregistreze la registrul comerţului. Autorizarea funcţionării se obţine personal, de la autorităţile competente, contabilitatea este cea în partidă simplă, iar sistemul de impozitare este cel pe venitul anual.

Pentru societăţile comerciale, nu trebuie obţinută autorizarea primăriei, autorizarea funcţionării se obţine prin Biroul Unic, contabilitatea este în partidă dublă, impozitul este pe profit şi nu pe venitul anual, iar în ceea ce priveşte administarea, pot fi unul sau mai mulţi administratori.

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase