Opoziţia locală: de ce să crească preţul încălzirii dacă sistemul e tot mai eficient?

De Cristina Ghilea
9Comentarii
Opoziţia locală: de ce să crească preţul încălzirii dacă sistemul e tot mai eficient?
Consilierii PSD şi UDMR nu au votat proiectul de hotărâre referitor la etapa a III de reabilitare a reţelelor de termoficare, pe fonduri europene, din cauza estimării creşterii preţului la gigacalorie, până la 382 în 2028.

Studiul de fezabilitate pentru etapa a III-a din proiectul de reabilitare a reţelelor de termoficare a fost aprobat, marţi, de Consiliul local Oradea, doar cu voturile majorităţii liberale. Opoziţia, PSD şi UDMR au refuzat să îşi dea girul din cauza modului în care executivul a fundamentat proiectul: argumentaţia în favoarea modernizării conţine estimări de creştere anuală a costului gigacaloriei.

25,5km de reţea

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice –Etapa III” e propus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Etapa a III-a a reabilitării sistemului de termoficare se referă la schimbarea a 25,5 km de reţea de termoficare – 23,1 km de magistrală, 1,3 km de rețele de termoficare primară ce înlocuiește rețeaua secundară și 1,1 km de rețele de termoficare secundară de la 42 de puncte termice și 39 de mini-puncte termice instalate prin dezafectarea PT 804, PT 805, PT 818, PT 856, PT 862. Valoarea investiției e peste 31,7 milioane euro iar durata de realizare e de 36 de luni. Banii vin, în proporţie de 98 % din surse externe nerambursabile, iar 2% din valoarea contractului de finanțare este asigurată de oraş.

Fundamentarea investiţiei conţine şi o aşa numită politică tarifară de vânzare a energiei termice către populaţie. Aceasta prevede creşteri anuale ale preţului gigacaloriei, până în 2038 fiind posibil să se ajungă la peste 559 lei/gcal.

Nejustificat

„Am abservat că până în 2023 ajungem la 382 lei pe gigacalorie, e o creştere de 100 lei, cu peste 33% a costurilor pentru populaţie la încălzire. Se fac investiţii în tehnologizare, în stopare pierderilor şi se scumpeşte mereu energia electrică pe care o produce Termoficare SA. Logic ar fi ca preţul să scadă din moment ce îţi reduci pierderile şi îţi creşti producţia de energie iar preţul de gaz e plafonat până în 2022”, a intervenit la microfonul şedinţei social democratul Liviu Sabău-Popa.

Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională a precizat că „costurile şi planul tarifar se fac în urma unei analize cost-beneficieu corelate cu cele anteioare. Suntem la a treia etapă de lucrări pe Termoficare, trebuie corelate. Planul tarifar este estimativ, lucrurile pot evolua chiar dacă randamentul centralei creşte în urma lucrării. Pot creşte costurile cu forţa de muncă, costurile cu materialele şi aşa mai departe. Noi ne asumăm faţă de finanaţor că lucrurile vor rămâne în echilibru. Sistemul trebuie să fie sustenabil”, dar nu l-a convins pe pesedist. Sabău-Popa a insistat că în condiţiile în care în CET se fac reduceri, nu se justifică estimări de creştere a cheltuielilor din această direcţie. Din moment ce pe gaz individual gigacaloria e 210 lei, cum pot fi ţinuţi orădenii captivi la 300 lei?”

Estimativ

Mai împăciuitor, viceprimarul Florin Birta a insistat că preţurile din tabel sunt estimative. „Prin unele măsuri vom încerca să nu creştem acest preţ. Dacă vor fi intervenţii sau ordonanţe de urgenţă care să impună taxe, cu siguranţă acele taxe vor trebui suportate”, a spus el, invocând şi posibilitatea măririi subvenţiei. Celălalt viceprimar, Mircea Mălan, a spus că atunci „când se gândeşte o strategie până în 2028, evident se fac prognoze. Trebuie justificat din punctul de vedere al finanţatorului la limita de rentabilitate”.

La vot, PSD şi UDMR au refuzat să gireze materialul propus de administraţia liberală. Proiectul a trecut cu votul liberalilor.
Etapa III-a de reabilitare a reţelelor de termoficare se află în faza de verificare prealabilă, fază necesară înaintea transmiterii oficiale a aplicației. După aceasta, proiectul va fi transmis din nou către finanțator, respectiv către Autoritatea de Management pentru POIM.
În paralel, Primăria va derula procedurile de achiziţie, lucrările efective urmând să înceapă în vara acestui an.

Începutul lui februarie coincide, în ciclurile anuale ale urbei, cu emiterea celei mai scumpe facturi la întreţinere din an. Grosul costurilor ţine de factura la încălzire. Peste 1200 lei la patru camere; aproape 1000 lei la trei camere şi peste 700 lei la două camere, în Rogerius. Facturile prim...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor