Opt cazuri de gripă în Bihor

De Otilia Șandor
Opt cazuri de gripă în Bihor
Medicii informează despre existenţa a opt cazuri de gripă.

Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor atenţionează că săptămâna trecută numărul îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii a trecut de limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat).

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, au fost raportate 6111 persoane cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creştere faţă de săptămâna precedentă (5217 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (3327 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2015-2016). Dintre cele 6111 de persoane îmbolnăvite, 62 au necesitat internare.

Tot săptămâna trecută, 1746 bihoreni au fost diagnosticaţi cu pneumonie şi bronhopneumonie, un număr în scădere faţă de săptămâna precedentă (1754 cazuri), valoarea fiind însă mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1146 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2015-2016). Dintre cei 1746 de bihoreni cu pneumonie şi bronhopneumonie , 257 au necesitat internare.

Gripă confirmată

21 de bihoreni au fost suspecţi de gripă. După probele examinate serologic, opt cazuri au ieşit pozitive: opt oameni au gripă. Formele de boală ale acestora sunt însă medii şi uşoare, au spus medicii, care au transmis că nu există în Bihor niciun deces datorat gripei.

D.S.P. Bihor a preluat de la Ministerul Sănătăţii în ultimul trimestru al anului 2016 un număr de 8600 doze vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor la risc. Duminică, 15 ianuarie a.c. stocul de vaccin gripal era pe zero la medicii vaccinatori, aşadar toate dozele primite au fost administrate beneficiarilor în mod gratuit.

 

Măsuri stricte

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică atenţionează asupra faptului că a crescut riscul populaţional de îmbolnăvire. Din acest motiv, inspectorii sfătuiesc bihorenii să respecte cu mai multă stricteţe a măsurilor pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii:

– optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

– spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

– în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

– evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;

– în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

– autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie.

în caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !