Optimism edilitar: podul de pe Universităţii, gata luna viitoare

De Cristina Ghilea
13Comentarii
Vicele Birta, pe şantierul de pe Univeristăţii. Constructorii spun că se poate turna beton, fără aditivi, până la temperaturi de -10 grade.
Vicele Birta, pe şantierul de pe Univeristăţii. Constructorii spun că se poate turna beton, fără aditivi, până la temperaturi de -10 grade. - © Foto: C.GH.
Pe amplasamentul de pe strada Universităţii, lucrarea e la un stadiu de execuţie de 40-45%.

Conform contractului de execuţie al podului peste Peţa, lucrarea ar trebui predată la finalul lunii viitoare. În realitate, depinde de vreme, spun atât constructorii – Drumuri Bihor SRL – cât şi beneficiarul – Primăria Oradea.

Cu ocazia unei conferinţe de presă pe amplasament, viceprimarul Florin Birta a spus că lucrarea este la un stadiu de execuţie de 40 – 45%.

pod universitatii (6)

„Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 17 septembrie 2018 iar în acest moment, avem ca termen estimat pentru finalizare 29 noiembrie 2019”, spune edilul. Lucrarea a putut fi începută abia după ce s-a terminat devierea reţelelor de apă şi canalizare din imediata vecinătate. Cum la acestea s-a lucrat toată vara, lărgirea podului a rămas să facă obiectul unui nou şantier început de Primărie toamna, practic pe finalul sezonului optim pentru construcţii.

pod universitatii (4)

Lucrarea a început cu demolarea vechiului pod. Din cauza vechimii, acesta nu putea face faţă vecinătăţii cu linia de tramvai care la lega Calea Aradului de Cantemir, pe la Universitate. Preţul întregului contract este de aproximativ un milion de lei, bani proveniţi din fonduri proprii ale Primăriei.

Pe stânga

Până acum, s-au turnat fundaţiile culelor de beton pe partea stângă şi s-a realizat cofrajul pentru turnarea fundaţiei şi a culeii pe dreapta. „Au fost aduse pe amplasament cele 21 de grinzi de beton armat care vor veni peste pod. După ce vor fi finalizate fundaţiile vor fi montate şi se va trece efectiv la lucrările de finalizare a podului”, spune vicele cu precizarea că „estimăm că într-o lună şi jumătate va fi gata. Vedem care vor fi condiţiile meteorologice, pentru că până acum am beneficiat din plin de această vreme frumoasă de toamnă. În funcţie de ce vreme vom avea de acum înainte vom vedea cum putem respecta termenul”

Până la -10

Conform celor de pe amplasament, mai e de turnat fundaţiile, sub nivelul Peţei, şi de turnat culea. Betonul se poate turna, fără aditivi, până la temperaturi de -10 grade. „Luni urmează turnarea de fundaţie, marţi cofrăm şi facem elevaţia, pe joi scoatem palplanşele. În două săptămâni am putea ajunge la nivelul care este pe sânga”, estimează executanţii.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor