Oradea – Debretin, proiect în oglinda

Orasul nostru va deveni un centru de afaceri transfrontaliere. Acesta este principalul obiectiv, propus sectorului privat bihorean, de cãtre presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Român (UNPR), Marian Petre Milut, cu ocazia vizitei în Oradea.

„Vrem sã facem din Oradea un centru de afaceri transfrontaliere. Solutiile pentru realizarea acestui obiectiv trebuie sã vinã din partea firmelor. Statul si-a pierdut din putere”, a spus Marian Petre Milut, la conferinta de presã, organizatã ieri, la sediul Federatiei Patronilor Bihor. Dupã ce în sudul tãrii, cooperarea transfrontalierã s-a manifestat prin deschiderea unor centre de afaceri româno-bulgare, UNPR si-a îndreptat atentia spre vest si spre oportunitãtile de afaceri care rãmân aici neexploatate.

Prin colaborarea cu Federatia Patronilor Bihor, UNPR si-a propus sã identifice pârghiile de realizare a unor proiecte consistente, prin care sã atragã la Oradea banii si sprijinul Uniunii Europene. Desi s-ar putea gãsi resurse financiare, având în vedere cã, la proiectele finantate de UE, contributia solicitantului trebuie sã fie de doar 15%, presedintele UNPR acuzã lipsa persoanelor competente. „Lipsesc competentele umane, care sã punã în practicã proiectele”, a subliniat Milut.

Capital social

Dupã aderare, România va putea accesa proiecte în valoare de pânã la 29 de miliarde de Euro, o sumã care nu îi va mai fi alocatã dupã anul 2013. „Vrem sã gãsim oameni cu credibilitate în Ardeal. Oameni care sã-si asume proiectul nostru, sã se implice activ”, a mãrturisit presedintele UNPR. Acesta a atentionat cã patronii care se rezumã la a functiona ca baroni locali nu au nici un viitor, în contextul integrãrii.

Forum

Primul pas în realizarea obiectivelor enuntate mai sus îl reprezintã Forumul de afaceri român-maghiar. Acesta va fi organizat la începutul lunii iulie si va beneficia de prezenta oamenilor de afaceri interesati, dar si de reprezentanti ai Guvernelor României si Ungariei. Accesarea fondurilor structurale de coeziune, atragerea investitiilor maghiare în România si urmarea exemplului maghiar vor constitui puncte cheie ale forumului.

„La maghiari, la un an dupã aderarea la UE, numãrul firmelor care au dat faliment a scãzut”, a observat Radu Ion, director la BTL Design, firma care se ocupã de imaginea Federatiei Patronilor Bihor (FPB). În proiectul în oglindã conceput de organizatorii forumului, Oradea va reprezenta reflectia orasului maghiar Debrecin.

Palmã presei

Cu ocazia vizitei UNPR, FPB si-a prezentat noul membru al comitetului director, Dan Octavian, director general. Lipsa întrebãrilor din partea presei, dar mai ales plecarea reprezentantilor mass-mediei, fãrã nici un fel de explicatii, în timpul conferintei, l-a indignat pe presedintele UNPR. „Patronii sunt cei care plãtesc taxe si impozite, noi suntem sursa de venit. Nu am vãzut o asemenea atitudine nici la Valea Jiului”, a conchis Marian Petre Milut.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !