„Oradea – 900 de ani de atestare istorică”

2Comentarii
„Oradea – 900 de ani de atestare istorică”
Sala „Traian Moşoiu” a găzduit joi deschiderea Simpozionului Ştiinţific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”, manifestare organizată de Primărie împreună cu Universitatea Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, cu ocazia împlinirii a 900 de ani de atestare documentară a orașului.

Evenimentul a fost moderat de istoricul Dumitru Noane – consilier administrare în cadrul Cetății Oradea şi a fost deschis de viceprimarul Mircea Mălan. „Această manifestare științifică ne oferă prilejul de a ne întoarce cu fața spre propriul nostru trecut, pentru a vedea cu ochii minții modul în care a fost construită istoria. În cadrul simpozionului de azi se va face vorbire despre biserică și școală, despre tradiție și moștenire culturală, despre viața economică și socială a orașului nostru, dar și despre momentele de grație ale lui. Oradea are o istorie importantă de care trebuie să fim mândri, dar Oradea nu rămâne cu fața la trecut, noi cei de azi trebuie să răspundem cu succes provocărilor actuale”, a spus edilul în deschidere.

Primul vorbitor al fost dr. Nicolae Edroiu, profesor universitar şi membru corespondent al Academiei Române, care a prezentat expunerea „Scrierea româno-chirilică în Bihor în secolele XVII -XIX”.

Au prezentat comunicări dr. Șerban Turcuș, conf. univ la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, cu tema „Documentul „fundațional” al Oradiei (1113). Interpretări ecclesiologice și antroponimice” și arh.dr. Sergiu Nistor, președintele ICOMOS România cu tema „Mecanismele protejării patrimoniului construit din România în fața provocării descentralizării”.

Tot în cadrul simpozionului de joi au avut loc două lansări de carte dedicate istoriei și arhitecturii Oradea.

Doru Marta a lansat cartea „Cetatea Oradiei. De la începuturi până la sfârșitul secolului al XVII-lea” iar Mircea Pașca a lansat volumul „Oradea 1900. Un ghid de arhitectură”.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor