Oradea + Anton = un cuplu beton

Oradea + Anton = un cuplu beton
Aflăm despre noile planuri municipale de pe malul Crişului, lângă Primărie, în colaborare cu Administraţia Bazinală Ape Crişuri. Toate bune, doar că se foloseşte beton în exces. Chiar şi atunci când s-ar putea folosi materiale mai uşoare, moderne, ce oferă privelişti panoramice.

Mă refer la promenada în consolă, adică suspendată, de peste malul stâng al Crişului, ce va urca de lângă Primărie, până la viitorul Pod al Centenarului, de la Informatica.

Chinezii au reuşit să lege doi munţi printr-un pod suspendat de sticlă, iar ştirea a făcut ocolul pământului. Nu văd de ce promenada în consolă pe care ne-o propun Primăria şi ABA Crişuri nu ar prelua ideea modernă, inovativă şi generoasă a chinezilor.

Ce-ar fi dacă Oradea şi-ar primi contribuabilii, dar şi turiştii inclusiv printr-o promenadă realizată din plăci de sticlă securizată, solide, dar transparente, care să ofere plimbăreţilor senzaţii asemenea cinematografelor 4D?

Sunt convins că o asemenea promenadă suspendată, 100% transparentă, lungă de circa 400 de metri, ar fi mult mai atractivă decât una clasică, turnată în beton. Soluţii tehnice se găsesc, iar dacă avem emoţii, chinezii sunt oricând dispuşi să ne arate cum se face. Ba aflăm că nici cu banii nu va fi problemă, de vreme ce are grijă Primăria să-şi păstreze bugetul de investiţii, chiar pe spinarea orădenilor tocmai anunţaţi că anul 2018 îi aşteaptă cu taxe şi impozite cu 20% mai mari.

promenada

Edilii declară public că atât noul proiect de amanejare a Crişului din zona clădirii Primăriei, cât şi cel privind pietonalizarea străzii Aurel Lazăr aşteaptă propuneri şi sugestii din partea orădenilor. Tocmai le dau ocazia să arate că ţin cont de ele. Mai cu seamă că, din păcate, am observat că au cam dat chix ideile extravagante de amenajare a Dealului Ciuperca. Chiar şi Piaţa Unirii găzduieşte nepermis de multe date crăpate, din lotul de „faianţă” adus cu titlu triumfalist din Italia şi montat cu migală de meşterii, calfele şi zidarii aduşi tot din cizmă.

În loc de PS: După redactarea rândurilor de mai sus, am avut o convorbire telefonică cu viceprimarul Mălan. Acesta mi-a spus că, de fapt, chit că dumnealui a prezentat într-o conferinţă de presă întregul proiect de amenajare a malului Crişului de lângă Primărie, de fapt betoanele le toarnă ABA Crişuri, iar Primăria face finisajele.

Adică municipalitatea montează stâlpii de iluminat şi-i reabilitează pe cei actuali, pune balustradele, aduce mobilierul urban, finisează zidul digului, reface trotuarele de acces la râu şi pietruieşte promenada din albie. Şi totuşi… Rămân convins că dacă Primăria Oradea şi-ar asuma ideea promonadei panoramice în consolă, ABA Crişuri nu i-ar sta în cale. Ba dimpotrivă.

Cât despre bani, e dovedit faptul că edilii noştri se grăbesc să fie zgârciţi cu ideile venite dinspre contribuabili şi, dimpotrivă, generoşi cu ideile pritocite în birourile Piaţa Unirii nr. 1. Dar au acum şansa să dovedească contrariul. Şi anume că Anton, tipul-beton, nu are un monopol infailibil pe Oradea. Cert e că nu doar el, Anton se va plimba pe consola-beton de pe malul Crişului.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor