Oradea, bugetul pârjolit şi terenurile…

18Comentarii
Oradea, bugetul pârjolit şi terenurile…
ORADEA – Parcurgând lista de investiţii pe care şi le-au propus edilii oraşului la începutul anului, rămâi plăcut surprins. O sumedenie de străzi propuse a fi reabilitate, inele noi de circulaţie, amenajări de noi parcuri, moderne şi recondiţionarea celor existente.

De asemenea, edilii a pus pe hârtie investiţii pentru repararea şcolilor, a grădiniţelor şi creşelor, subvenţii peste subvenţii pentru activităţi dintre cele mai diverse, premii pentru stimularea învăţământului preuniversitar, investiţii masive în arenele sportive ale oraşului… Lista ar putea continua mult şi bine… Aşadar, la capitolul intenţii, cei ce au condus oraşul au excelat, bazându-se pe un plan de venituri foarte optimist.

Bugetul din vis…

În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. Deşi bugetul prognozat al Oradiei pe 2008 „se umflase” bine în comparaţie cu 2006 şi 2007, ulterior veniturile imaginate nu s-au mai transformat în venituri reale decât în proporţie de 70%, pentru prima jumătate a anului. Comparând cu aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, obervăm o dublare a deficitului bugetar. Poate nu întâmplător, dacă e să comparăm cifrele: pentru 2006, la şase luni se prognozaseră venituri de 86,7 milioane de lei noi, realizate în proporţie de 84%, pentru 2007 se plănuiau 116,3 milioane RON, din care au fost executate 88%, în timp ce pentru anul acesta municipalitatea a „umflat potul” considerabil. Se aşteptau 156,7 milioane lei noi, însă s-a încasat cu circa 47 de milioane mai puţin. Raportul de specialitate privind propunerea de rectificare negativă a bugetului, prezentat de către Executivul Primariei, arată că 39 din cele 47 milioane de lei noi reprezintă „nerealizări din vânzările de terenuri”.

Cele 74,1 milioane de lei noi tăiate din bugetul municipiului sunt repartizate astfel: 32,2 milioane reprezintă investiţii derulate de Primarie plus regiile autonome, 27,6 reprezintă cheltuieli de funcţionare a municipalităţii, iar 14,3 milioane sunt tăiate din investiţiile derulate prin Administraţia Imobiliară Oradea (AIO).

PD-L trage din orice poziţie

De când a venit la Primarie, Ilie Bolojan încearcă să convingă pe toată lumea că propunerea de rectificare negativă a bugetului e o măsură neplăcută, dar obligatorie, prin care bugetul e racordat la potenţa economică reală a Oradiei… Tot Bolojan subliniază faptul că foştii şefi PD-L din Primarie au angajat oraşul într-o sumedenie de investiţii, fără acoperire financiară reală. Actualul primar spune că apropierea alegerilor locale i-a determinat pe foştii „tartori” din Primaria Oradeasă angajeze atâtea lucrări dintr-un foc.

Trecut în Opoziţie, PD-L nu-l slăbeşte pe primarul Bolojan, pe care mai că-l acuză de incompetenţă. Deunăzi, Mircea Matei, consilier local de Oradea, îl acuza pe primarul liberal de faptul că, în loc să caute să atragă fonduri, se mulţumeşte „să taie din pix” ici şi colo bugetul municipiului. „E mai uşor să stai în birou şi să tai, decât să cauţi să atragi alte fonduri pentru oraş”, a declarat Matei. Referindu-se la terenurile pe care Primăria nu le-a putut vinde din cauză că erau în proprietatea diferitelor ministere, Matei a declarat: „Nu pot să cred că în cinci săptămâni Ministerul Apărării nu a reuşit să transfere acel teren Oradiei (lângă Cimitirul Municipal – n.r.), care aparţine de fapt oraşului”. Aluzia la fosta poziţie a lui Bolojan în Guvernul Tăriceanu era evidentă…

Întrebat a cui e vina pentru faptul că Primăria nu a reuşit să realizeze veniturile prognozate în prima jumătate a anului, Matei a răspuns sec: „Evident, a actualei conduceri!”.

Calin Corpas18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor