Oradea, capitala ginecologiei

2Comentarii
Doctorul Petru Chitulea
Doctorul Petru Chitulea
350 de medici, specialişti în obstetrică şi ginecologie, sunt prezenţi la Oradea.

Cel de-al VIII-lea Congres Româno-German de Obstetrică-Ginecologică, cu participare internaţională, are loc la Oradea între 14-16 mai 2009. Tema congresului este una extrem de incitantă: „Controverse în Obstetrică – Ginecologie”. Paternitatea temei aparţine preşedintelui Societăţii Româno-Germane de Obstetrică Ginecologie, academician profesor doctor Ioan Munteanu, membru de onoare al Academiei Române şi profesorului doctor HC Multi Rabe. „Regret că nu mi-a venit mie această idee. Controversele sunt motorul progresului”, spune conferenţiarul universitar Petru Chitulea, organizatorul congresului.

Controverse

Renumitul medic orădean a vorbit ziariştilor, în cadrul unei conferinţe de presă, despre importanţa participării la un astfel de eveniment.

„Se spune că, în medicină cantitatea de informaţie se dublează o dată la cinci ani. Participanţii la acest congres vor veni cu cele mai noi informaţii din domeniu. De pe urma acestui eveniment vor avea de câştigat pacienţii. La finalul congresului vom edita un volum al referatelor prezentate care depăşeşte 500 de pagini”. În centrul discuţiiilor se vor afla teme „fierbinţi” precum: vaccinul HPV contra cancerului de col uterin, tratamentul substitutiv în menopauză, cezariană versus naştere naturală, chirurgie tradiţională versus chirurgie minim invazivă.

Interes

Temele dezbătute la congres sunt unele de interes general. În conferinţa de presă , doctorul Petru Chitulea şi-a exprimat şi câteva puncte de vedere în legătură cu o parte dintre subiectele abordate. Participant la numeroase congrese internaţionale, doctorul Chitulea este la curent cu tot ce este nou în domeniul obstetrico-ginecologiei, al chirurgiei ginecologice în special. Specialistul orădean a pledat, şi practică, chirurgia minim invazivă care are la bază principiul că natura este cea care vindecă şi care presupune ca pacientul să fie tăiat cât mai puţin, să fie deschis cât mai puţin posibil ca timp, şi cusut cu cât mai puţine fire pentru a lăsa vasele de sânge libere să regenereze ţesutul. Chitulea pledează pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin despre care spune că nu prezintă nici un risc pentru simplu motiv că are la bază o proteină şi nu un ADN al unui virus. „Nu numărul de cezariene trebuie scăzut, ci trebuie crescut numărul de naşteri naturale. Azi, nu ne putem permite riscurile pe care le consideram normale acum câteva zeci de ani. De exemplu în cazul unei prezentaţii pelvieni, atunci când copil nu vine cu capul înainte ci cu trunchiul, nu este normal să rişti naşterea unui copil cu handicap”, spune doctorl Chitulea.

Veronica Bursasiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor