Oradea, capitala slovacilor din Diaspora

De Călin Corpaș și Veronica Bursașiu
Oradea, capitala slovacilor din Diaspora
Ziua Națională a Republicii Slovace a fost marcată la Oradea prin ample manifestări politice, dar şi culturale.

Timp de două zile, Cetatea Oradea a fost teatrul unor ample manifestări dedicate slovacilor, comunitate care joacă un rol important în această parte a ţării. Evenimentele au prilejuit şi au reconfirmat respectul şi apropierea dintre români şi slovaci. Acestea reies atât din tonul discuţiilor oficiale purtate la nivel de şef al Camerei Deputaţilor, respectiv al Consilului Naţional al Republicii Slovace, cât şi din prezenţa masivă a orădenilor la Zilele Culturii Slovace.

Dragoste şi respect

Prima parte a evenimentelor a prilejuit o întrevedere între președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache şi președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Andrej Danko. Acestea au avut loc într-un cadru demn de asemenea eveniment, în spaţiului oferit cu generozitate de Consulatul onorific al Republicii Slovace în România, instituţie care împreună cu Ambasada Republicii Slovace în România au organizat întrevederea la nivel înalt. Apropierea seculară dintre români şi slovaci şi dinamica excelentă a relaţiilor dintre cele două ţări au dominat discuţiile şi au imprimat trendul evoluţiei acestora care vizează utilizarea diplomației parlamentare ca mijloc de aprofundare a cooperării dintre cele două țări.

consul4 „Românii și slovacii au știut întotdeauna să se ajute unii pe alții în situații dificile, fie că vorbim de eliberarea teritoriilor slovace de sub ocupația nazistă de către militarii români în cel de-al doilea război mondial, fie de sprijinul necondiționat pe care Slovacia l-a acordat țării noastre pentru a intra în NATO și Uniunea Europeană. Împărtășim astfel un trecut comun și avem numeroase afinități culturale care ne determină să continuăm să muncim împreună pentru a apăra și construi viitorul copiilor noștri”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

„Respect” şi „dragoste” au fost cuvintele de care a uzat, de mai multe ori, în cadrul declaraţiilor comune de la Oradea, președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Andrej Danko. „Respect” şi „dragoste” nu sunt doar coordonate ale relaţiilor româno-slovace, ci şi al relaţiilor din cadrul Uniunii Europene. Andrej Danko a ţinut să precizeze că bazându-se pe aceste valori, statele estice, considerate mai sărace, vor demonstra naţiunilor mai bogate din Vest că „dragostea şi respectul vor reuşi să salveze UE şi să preîntâmpine fenomene similare Brexitului.

„În numele poporului slovac dorim să vă mulţumim că permiteţi slovacilor să-şi iubească naţiunea în aceste locuri. Şi nu ştim cum să vă mulţumim pentru spaţiul oferit (Cetatea Oradea n.r.)„ , a precizat preşedintele Consiliului Național al Republicii Slovace. Aşa cum a subliniat deja de mai multe ori ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti Excelenţa Sa Jan Gabor, Slovacia va oferi sprijinul său României pentru a adera la Schengen.

Din perspectiva preşedintelui Camerei Deputaţilor este tocmai sprijinul de care România are nevoie- cel politic, deoarece ţara noastră este pregătită din punct de vedere tehnic. La rândul său, Florin Iordache a asigurat întreg sprijinul României pentru susținerea agendei Republicii Slovace, pe perioada exercitării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în semestrul al doilea al acestui an.

IMG_0313

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat „ modul exemplar” în care Slovacia își exercită mandatul la nivelul Consiliului UE. Ceea ce sporeşte încrederea că cele două naţiuni vor reuşi să afle „răspunsuri la provocările actuale la nivel european, astfel încât să asigurăm prosperitatea și securitatea cetățenilor noștri”. Cele două părţi au convenit ca discuţiile să fie extinse la nivelul guvernelor şi parlamentelor naţionale.

Următoarea întâlnire este stabilită deja în 6-7 octombrie la Bratislava, când este programată o reuniune informală a Președinților Parlamentelor din statele membre ale Uniunii Europene. Cu acel prilej se doreşte o armonizare a viziunilor legislativelor țărilor membre ale UE cu privire la subiecte de interes major. După declaraţiile oficiale de vineri a urmat o recepţie oferită de ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Excelenţa Sa Jan Gabor şi de consulul onorific al Republicii Slovace, Miroslav Iabloncsik, gazdă discretă şi elegantă ca de fiecare dată. Printre invitaţi au fost şefii judeţului, Excelenţa Sa Episcopul romano-catolic Bocsei Laszo, consilierul local PNL Dacian Palladi, şeful Poliţiei Bihor comisarul Liviu Popa, şeful ITM Bihor Marius Rotar, omul de afaceri Nelu Tulvan şi mulţi alţii.

Şi-au etalat tradiţiile

Sute de slovaci din Bihor şi Sălaj, dar şi din Diaspora, alături de orădeni s-au adunat sâmbătă în Cetate pentru a participa la Zilele Culturii Slovace, organizate pentru a patra oară de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Primăria Oradea și Departamentul pentru Slovacii din diaspora în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune. Cu acest prilej, aşa cum spunea deputatul Adrian Merka, liderul UDSCR, slovacii şi-au etalat tradiţiile.

IMG_0325

Participanţii au fost ademeniţi cu cele mai gustoase găluşte din cartofi cu brânză de vaci -tvarohové halušky- plăcintele din cartofi făcute pe plită -zemiakové placky, dar şi cu loksa- clătite cu cartofi, pregătite de o firmă din Slovacia, o mică intreprindere familială cu o istorie de aproape 20 de ani care livrează acest produs în mai multe hoteluri, restaurante şi reţele comerciale din toată Slovacia şi care promovează lokşa la târgurile tradiţionale din Austria, Germania, dar şi în SUA, ori la Vatican. Misiune grea a avut juriul care a trebuit să deguste din toate bunătăţurile făcute în cadrul concursului gastronomic.

IMG_0288

Participanţii, români şi slovaci, au stat la coadă minute în şir pentru a putea degusta din preparatele slovacilor. Încântat de ce a degustat s-a declarat şi deputatul PSD Ioan Sorin Roman. Pe scenă, alături de Adrian Merka, a urcat preşedintele Forumului Mondial al Slovacilor din Diaspora Vladimir Skalsky. Adrian Merka a ţinut să precizeze că „suntem mândri că suntem români, suntem respectaţi şi oferim respect”. Liderul UDSCR i-a invitat pe români să-i vadă pe slovaci în comunităţile lor şi să afle acol ce au slovacii de oferit.

În Bihor trăiesc circa 8.000 de slovaci. Seara a continuat cu un spectacol artistic de dansuri și muzică tradițională a slovacilor prezentate de: ansamblul folcloric „Cerovina” din Valea Cerului, ansamblul folcloric „Datelinka” din Vărzari, ansamblul folcloric „Lipka” din Budoi, grupul vocal „Srdiecko” din Borumlaca, grupul vocal „Varadan” din Oradea și grupul vocal „Fialka” din Mădăras.

După programul cultural, partea finală a evenimentelor s-a încheiat cu o școală de dans susținută de un coregraf din Slovacia pentru cei care au dorit să facă primii pași în lumea dansurilor slovăceşti.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !