Oradea, capitala teatrului scurt

De Crina Dobocan
Oradea, capitala teatrului scurt
Peste 30 de spectacole de teatru şi invitaţi de marcă, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt.

Festivalul de Teatru Scurt începe să crească la Oradea, un oraş cu tradiţie culturală şi teatrală şi cu un public valoros şi receptiv. Actori consacraţi (Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru şi Radu Afrim), peste 30 de spectacole, expoziţii, concerte şi evenimente care mai de care mai îndrăzneţe. Trupe de peste hotare, opt locaţii, trupe de top din ţară şi nu numai. Cam asta va însemna cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt al Teatrului ,,Regina Maria’’ din Oradea. Ediţia din acest an va avea şi un caracter internaţional, prin participarea unor trupe din afara ţării: ,,The Actores Theater’’ din Slovacia (care va prezenta spectacolul de stradă: ,,The Family Bandwagon’’), o trupă din Belgia (care va veni tot cu un spectacol de stradă), Teatrul de Spălătorie din Chişinău (se va prezenta în festival cu comedia ,,Chebab’’) şi o trupă din Austria.

Trupa ,,Iosif Vulcan’’ a Teatrului Regina Maria va prezenta în festival patru dintre premierele stagiunii 2012-2013: ,,Equus” (în regia lui Szabo K. Istvan), ,,În curând vine timpul” (de Radu Afrim), ,,Bordel’’ (coproducţie realizată cu Teatrul Vienez Pygmalion) şi ,,Phantom pains” (în regia austriacului Tino Gerun).

 Expoziţii concerte

Potrivit Victoriei Balint, consultant artistic în cadrul Teatrului ,,Regina Maria’’, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, o zi va fi dedicată unui festival de jazz, realizat în colaborare cu Joe Balogh, o expoziţie de pictură, organizată în parteneriat cu Primăria şi Uniunea Artiştilor Plastici, şi un concurs de creaţie dramatică, desfăşurat ca urmare a unui parteneriat semnat cu Revista Familia. Totodată, orădenii se vor putea bucura şi de un târg de carte, concerte de muzică rock şi un festival de film rusesc.

,,Festivalul de film rusesc <<Kino Plus>> este o coproducţie a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România cu Universitatea Bucureşti şi Reţeaua de Cultură. În fiecare seară, pe scena mobilă care va fi instalată în spatele Teatrului vor fi proiectate filme ruseşti, nerulate încă în România. Festivalul se desfăşoară în 20 de judeţe din ţară. Au vrut să ajungă şi la Oradea. Aşa că le-am propus să vină în cadrul Festivalului de Teatru Scurt’’, a precizat Victoria Balint.

Festivalul se va deschide în 23 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu spectacolul Teatrului ,,Regina Maria’’, ,,Equus’, în regia lui Szabo K. Istvan. Spectacolul ,,Delirul’’ a Teatrului de la Deva, cu Ada Milea şi Bobo Burlăceanu, în regia lui Mihai Mănuţiu, va încheia maratonul teatral de la Oradea. Punctul final al manifestării va fi un concert susţinut de trupa Fără Zahăr, care se va desfăşura pe scena mobilă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !