Oradea celor peste 30.000 de săraci

ORADEA – Centralitarea cererilor de ajutor social arată că în Oradea locuiesc peste 30.000 de cetăţeni care au nevoie de ajutor social pentru a trece peste sezonul rece, relatează Ionel Vila, directorul Administraţia Socială Comunitară Oradea.

Astfel, conform acestuia, ajutoarele sociale se acordă în baza a două ordonanţe emise de Guvern. Astfel, OG 57/2006 reglementează ajutoarele acordate celor care se încălzesc de la sistemul centralizat al oraşului, adică prin SC Electrocentrale SA, Transgex şi Distrigaz. În baza acestei ordonanţe s-au depus 27.587 de cereri aparţinând tot atâtor familii. „27.479 s-au rezolvat prin decizia primarului pentru acordarea ajutorului, pentru restul emiţându-se dispoziţii de neacordare a acestui drept, pe motivul depăşirii limitei de venit care condiţionează acordarea”, informează Ionel Vila.

Acesta spune că în ianuarie 2007 ASCO a mai primit 2.000 de cereri la această ordonanţă, dintre care 500 au ca obiect stoparea ajutorului termic din diverse raţiuni.

 

Bani de lemne

Ordonanţa Guvernului 107/2006 a motivat depunerea la ASCO a 5.133 cereri pentru acordarea de ajutor termic pentru orădenii care se încălzesc cu lemne sau combustibil petrolier, pentru intervalul ianuarie-martie, în condiţiile în care conducerea direcţiei estimase că vor fi aproximativ 10.000 de solicitanţi.

O analiză a acestora arată că multe dintre solicitări nu pot fi rezolvate din varii motive, spune Ionel Vila. „Nouă cereri au fost depuse la ambele ordonanţe, 331 sunt dubluri sau tripluri în ceea ce priveşte adresele solicitanţilor. Asta înseamnă că au depus cererile toţi adulţii care locuiesc la o adresă, chiar dacă ajutorul se dă pentru locuinţă, nu pentru persoană”, exemplifică Vila.

Sumele acordate cu titlul de ajutor social pentru încălzirea cu combustibil solid sau petrolier variază între 127 şi 450 ron, în funcţie de venitul solicitantului.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !