Oradea, centru al arhitecturii europene

Specialisti în arhitectura din patru tari europene (Franta, România, Polonia si Slovacia) au participat ieri, la Galeria de Arte Vizuale, la o conferinta internationala pe tema Art Nouveau în Europa.

Actiunea, organizata de Ordinul Arhitectilor din România (OARH) – filiala Bihor, în colaborare cu Biroul de Arhitectura BBM Grup din Bucuresti si initiat de Comunitatea Europeana, s-a concretizat într-o serie de cercetari privind evolutia arhitecturii în jurul anului 1900. Ideea de baza a acestor cercetari este aceea de a face cunoscute lumii de specialitate si publicului larg elementele care au caracterizat miscarea Art Nouveau de la finele sec. XIX, începutul sec. XX, precum si aducerea în atentia publicului avizat european a stilului neo- românesc, vizavi de arhitectura europeana în epoca Art Nouveau. Oradea


Având în vedere ca Oradea detine un patrimoniu cultural foarte important, poate fi trecuta cu usurinta pe o harta a centrelor europene înfloritoare din perioada mai sus-amintita, însa aceasta bogatie arhitectonica trebuie protejata si valorificata permanent, afirma Beldiman Alexandru, fost presedinte al OARH.
Catherine Guyot, presedinte ARVHA, a fost prima dintre invitatii straini care a luat cuvântul în cadrul conferintei. Domnia sa a exemplificat prin imagini munca de cercetare depusa de colectivul de experti din cele patru tari, realizând o analiza în detaliu a influentelor Art Nouveau-ului. Munca lor s-a concretizat pe un CD si într-o lucrare prezentata publicului.


În continuare, la microfonul conferintei si-au prezentat punctele de vedere si ceilalti specialisti prezenti la Oradea. Potrivit Angelei Lupsea, de la OARH Bihor, si întâlnirea de ieri se va solda cu editarea unui CD care sa contina alocutiunile rostite cu acest prilej, completate cu imagini sugestive.

Laura Voicu