Oradea, de la Vuşcan la Omega

23Comentarii
Oradea, de la Vuşcan la Omega
ORADEA – Puţini orădeni ştiu că turneul preolimpic la polo, ce va avea loc la Oradea în perioada 2-9 martie, a fost la un pas să nu se mai desfăşoare în România.

Motivul: problemele privind întocmirea caietului de sarcini de către Primăria Oradea pentru achiziţionarea unui sistem de afişaj electronic pentru competiţiile de înot şi polo, la standardele cerute de către LEN şi FINA (federaţia europeană, respectiv internaţională de nataţie – n.r.).

Abia în luna decembrie a anului trecut, cu doar circa două luni şi jumătate înainte de importanta competiţie preolimpică, responsabilii din Primărie au reuşit „să lanseze la apă” caietul de sarcini pentru dotarea Bazinului Olimpic orădean cu echipamentele necesare competiţiilor internaţionale de nivel înalt.

Probabil că edilii nu s-au gândit şi la o eventuală contestaţie a caietului de sarcini. Surpriză, însă. Societatea Alien Concept, ce se ocupă de proiectare şi realizare de sisteme electronice, a contestat modul în care municipalitatea a înţeles să întocmească caietul de sarcini al unei achiziţii publice ce depăşeşte 500.000 euro! Celebrul Horea Vuşcan, administratorul Alien Concept, a contestat caietul de sarcini al Primăriei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Omega, partenerul oficial

Vuşcan contestă faptul că municipalitatea cerea din start ca echipamentele electronice necesare competiţiilor sportive de nivel înalt să poarte marca producătorului elveţian Omega. Practic, orice participant la licitaţie era obligat să ofere Primăriei Oradea doar echipamente Omega, susţine Vuşcan! „Acesta (caietul de sarcini – n.r.) a fost emis cu încălcarea prevederilor 35-39 din cadrul OUG nr. 34/2006, aprobată şi modificată prin Legea nr. 337/2006, caietul de sarcini neconţinând niciun fel de «cerinţe, prescripţii, caracteristici de natură tehnică…”, ci doar REFERIRI LA ANUMITE PRODUSE ALE UNEI ANUME COMPANII, în speţă OMEGA”, arată Vuşcan în contestaţia sa. Tânărul afacerist orădean a subliniat faptul că, în condiţiile cerute, societatea sa, Alien Concept, e „în imposibilitate de a depune o ofertă în cadrul procedurii de achiziţie publică”. Aceasta mai cu seamă că Vuşcan intenţiona să participe la licitaţie într-un parteneriat cu societatea ALGE Timig din Austria.

Urmare a contestaţiei lui Vuşcan, Consiliul Local Oradea a trimis o adresă către CNSC, înainte ca instituţia din Capitală să ia o decizie. În demersul său, CLO arăta faptul că în caietul de sarcini se face referire la „achiziţionarea unui sistem de afişaj electronic Omega (sau echivalent)”! Municipalitatea se prevala de precizarea, trecută între paranteze, cum că se acceptă şi aparatură echivalentă standardelor Omega… Mai mult, edilii cereau CNSC să ţină cont de faptul că Omega e partenerul oficial al FINA şi LEN, partea tehnică a competiţiilor organizate sub patronajul celor două federaţii de nivel continental şi global fiind asigurată de către Omega. În sprijinul poziţiei Primăriei, celor de la CNSC şi lui Vuşcan li s-au pus la dispoziţie două adrese primite de la FINA şi LEN, prin care românii sunt înştiinţaţi de parteneriatul celor două federaţii cu Omega, un „partenerat exclusiv”, după cum se arată în adresa primită de la LEN. Aşadar, mai-marii nataţiei europene şi mondiale dădeau de înţeles că, dacă Oradea vrea să intre în circuitul competiţiilor de mare anvergură, ar fi bine să se doteze cu Omega…

La finele lui ianuarie, în ciuda poziţiei edililor orădeni şi în ciuda parteneriatului FINA şi LEN cu Omega, CNSC a admis contestaţia formulată de Vuşcan, obligând municipalitatea să reia procesul de achiziţie publică.

 

Turneul preolimpic se joacă

 

 Azi, Vuşcan acuza Primăria de „lipsă de profesionism” în redactarea caietului de sarcini, el insinuând o rea-intenţie a edililor. Acelaşi Vuşcan era convins că din cauza Primăriei, turneul preolimpic e în pericol să nu se mai desfăşoare.

Directorul CSM Oradea, Petruţ Drăgan, a dat însă asigurări că turneul se va desfăşura conform programării, naţionala de polo fiind prezentă deja la Oradea, pregătindu-se de turneul din martie. Drăgan ne-a confirmat însă şi faptul că la un moment dat organizarea turneului la Oradea a fost pusă în pericol. „Când a fost depusă contestaţia ne-am luat măsuri. Am găsit înţelegere la Federaţie şi la Agenţia Naţională de Sport, astfel încât pentru turneu va fi închiriată o tabelă electronică performantă. Însă pe bani mulţi”, ne-a declarat Drăgan.Călin Corpaş23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor