Oradea, doar 50 de câini vagabonzi pe străzi

Reactualizat la:
10Comentarii
În vară, la adăpostul Grivei ţarcurile erau mai mult goale.
În vară, la adăpostul Grivei ţarcurile erau mai mult goale.
Angajaţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) împreună cu funcţionarii Direcţiei Tehnice din Primărie au luat oraşul la picior, în acest început de an, pentru a număra câinii vagabonzi de pe străzi.

Le-au ieşit la socoteală vreo 50 de patrupede, motiv pentru care au decis că Oradea ar putea fi oraşul cu cel mai mic număr de câini fără stăpân din toată ţara. Situaţia maidanezilor din teren au transpus-o, apoi, pe o hartă. Câinii vor lua drumul adăpostului Grivei.

Plan anual

„ADP are obligaţia să prezinte un plan de acţiune în această problemă, pe care îl vizează, apoi, Primăria. Înpreună cu Călin Ardelean, adminstratorul de la Grivei am parcurs oraşul şi am apreciat că în oraş sunt cam 50 de câini”, ne-a spus Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie. Conform celor constatate, vreo zece exemplare sunt sterilizate şi microcipate iar majoritatea covârşitoare sunt câini recent abandonaţi de stăpânii lor.

Spre zero

„Trebuie să ţinem cont că aceşti câini migrează dintr-o parte în alta a oraşului. Urmează ca, în perioada următoare, toţi aceşti câini abandonaţi să fie transportaţi la Adăpostul Grivei, obiectivul nostru fiind să limităm în Oradea până aproape de zero numărul câinilor fără stăpân. Trebuie să precizez că, făcând o comparaţie cu alte oraşe din România, Oradea are cei mai puţini câini fără stăpân din ţară. Facem un apel către cetăţenii care nu mai doresc să îşi întreţină câinii că este de preferat – şi chiar sunt rugaţi de Primăria Oradea – să anunţe Serviciul pentru ridicarea câinilor fără stăpân, decât să îi abandoneze la marginea oraşului. Numărul de telefon al acestui serviciu este 0726.126.891, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00”, zice Stejeran.

Conform unui comunicat de presă al Primăriei „numărul extrem de redus al câinilor fără stăpân din Oradea se datorează programului de microcipare şi sterilizare a populaţiei canine, care a început în 2013 şi în cadrul căruia a fost efectuat şi recensământul câinilor. Obiectivul acestui program a fost ca până în 2016, Oradea să devină un oraş fără câini comunitari”.

De o importanţă esenţială este şi faptul că, din 2003 încoace, în Oradea s-a dus o amplă campanie de sterilizare a câinilor comunitari. Un recensământ al maidanezilor din 2011 arăta că pe străzile oraşului erau în jur de 350 de câini comunitari.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor