Oradea este protejata impotriva pericolelor radiatiilor

Reactualizat la:
Laboratorul de Igiena Radiatiilor din Oradea este dotat
Laboratorul de Igiena Radiatiilor din Oradea este dotat
Joi dimineaţă, laboratorul pentru igiena radiaţiilor de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor a fost inaugurat in cadru restrans şi fără tam-tam, in pofida importanţei pe care o are activitatea de aici asupra sănătăţii populaţiei.

Şeful DSP Bihor a explicat că laboratorul de radiaţii (ce funcţionează de peste 40 de ani) este ultimul compartiment din seria departamentelor reabilitate şi dotate in ultimul an prin bani de la Ministerul Sănătăţii şi Guvern, a informat dr. Marius Parcioagă, directorul DSP. Reabilitarea spaţiului in discuţie s-a făcut cu bani din bugetul de stat, iar dotarea cu bani de la minister.

In laborator au ajuns astfel aparate din SUA, de ultimă generaţie, cu care medicul, fizicianul şi chimistul, plus asistenţii de aici pot monitoriza şi controla nivelul radiaţiilor din apă, aer, sol din zona de aparatură medicală cu risc de radiaţii etc.Dr. Liana Gorcea şi fizicianul Aurel Cosman au dat asigurări că aparatele medicale din unităţile bihorene nu au scăpări de raze periculoase peste limita admisă şi nu emit radiaţii in afara compartimentului destinat examinării.

 Ar putea fi

La fel, experţii bihoreni spun că şi apa de la robinet din Oradea e bună de băut. Cat despre alimente, cei doi specialişti recomandă bihorenilor să le cumpere pe cele din producţia internă, fiindcă acestea nu prezintă risc de contaminare, la fel ca altele importate.

Modernizarea laboratorului pentru igiena radiaţiilor s-a impus nu doar din pricina vechimii lui ci şi in aşteptarea reorganizării instituţiilor descentralizate programată să inceapă la 1 octombrie. Din acest punct de vedere, DSP Bihor, spune dr. Parcioagă, se află printre cele 18 judeţe care au laboratorul de igiena radiaţiilor pus la punct, dotat şi cu personal aferent. Astfel, la reorganizare, e posibil ca DSP Bihor să şi păstreze personalitatea juridică şi să şi intindă jurisdicţia şi asupra unor judeţe din nordul ţării. O altă variantă, nedorită insă, ar fi pierderea personalităţii juridice şi includerea DSP Bihor in cadrul Direcţiei de la Cluj. Deocamdată insă, DSP Cluj nu dispune se pare de personal suficient pentru laboratorul de igiena radiaţiilor.

O.Ş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !