Oradea, în şantier până-n 2009

5Comentarii
ORADEA – Vineri după-amiază, mai-marii Primăriei, ai Companiei de Apă Oradea (CAO) şi Dana Crăciunescu, Senior Banker în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi-au pus semnăturile pe un credit de 18 milioane euro.

Acesta este al treilea împrumut pe care Oradea l-a accesat de la BERD în conditii mult mai avantajoase decât pâna acum, sunt de acord partile.

300 km de retea

Cei 18 milioane euro au fost împartiti pe doua componente: 12 milioane vor merge pe co-finantarea proiectului de extindere a retelelor de canalizare si apa cu aproximativ 300 km de retele, proiect în valoarea de 49 milioane euro, derulat pe finantare nerambursabila de la Ministerul Mediului.

Restul de sase milioane se vor întoarce în conturile BERD, ca plata unui credit anterior, a explicat primarul Petru Filip, de la Primaria Oradea. Dobânda creditului BERD este cuprinsa între 1,3% si 1,6% pe an, cu gratie în primii patru ani si termen de restituire de 14 ani. „Sper ca la finalul lui 2009 sa fim primul oras din tara care se poate lauda ca are toate strazile cu apa si canalizare”, a declarat Ioan Ciursas, directorul CAO.

Credibili

Între conditiile avantajoase pe care le-a primit Oradea de la BERD cu ocazia acestui credit figureaza si ridicarea garantiei care apasa bugetul local, blocând partial capacitatea de împrumut a municipiului. „Ridicam garantia pe care am impus-o bugetului local la accesarea creditelor anterioare.

Cooperarea excelenta cu Primaria Oradea si termenii Ratingului Fitch facut municipiului au atârnat greu în luarea deciziei de a credita din nou Compania de Apa”, declara Dana Craciunescu.

În opinia primarului, încrederea pe care a aratat-o BERD-ul se justifica „prin maturitatea municipiului si prin faptul ca a probat capacitatea de a da banii înapoi, simplu spus”.

Cristina Ghilea

Taguri:


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor