Oradea: Interferenţe spirituale

Oradea: Interferenţe spirituale
Academicianul Răzvan Theodorescu a susţinut, miercuri, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, conferinţa „Cele două Europe ale Evului Mediu: interferenţe spirituale”. În cadrul conferinţei prezentate la Oradea, profesorul Răzvan Theodorescu a vorbit despre convieţuirea neîntreruptă în Europa a Europei occidentale cu cea orientală.

Academicianul Răzvan Theodorescu a susţinut, miercuri, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, conferinţa „Cele două Europe ale Evului Mediu: interferenţe spirituale”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale şi Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”. Manifestarea s-a încadrat în evenimentele dedicate împlinirii a 230 de ani de învăţământ superior la Oradea. Conferinţa a fost însoţită de prezentarea unor monumente, mozaicuri şi fresce ale celor mai importante obiective din apusul şi răsăritul Europei. Cuvântul de bun venit a fost adresat de rectorul UO, Cornel Antal. El a fost secondat de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a reliefat activitatea invitatului.

Membru al comunităţii academice din Oradea, Răzvan Theodorescu a primit, în anul 2008, titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Oradea.

Convieţuire

„Revin după o pauză de câţiva ani la Oradea, în această cetate de vest a României, o cetate universitară, dar şi o cetate în sensul cel mai larg al cuvântului”, şi-a început discursul profesorul universitar Răzvan Theodorescu, unul dintre cei mai importanţi istorici de artă ai ultimilor 40 de ani ai României. În cadrul conferinţei prezentate la Oradea, profesorul Răzvan Theodorescu a vorbit despre convieţuirea neîntreruptă în Europa a Europei occidentale cu cea orientală.

„Suntem într-o vreme când vorbim de o Europă unită. Cred în ideea întoarcerii la o Europă sub cupola căreia ne îmbrăţişăm cu toţii. Europa nu poate fi o cazarmă, ci un spaţiu în care toate identităţile naţionale au un spaţiu al lor. Această pseudo-globalizare europeană este un nonsens. Pentru mine, există două Europe din momentul în care se termină Antichitatea şi din momentul în care apare creştinismul, pentru că civilizaţia europeană se naşte odată cu creştinismul, cu cele două părţi: Orient şi Occident, o împărţire între două lumi care vor fi foarte curând lumea Orientului şi lumea Occidentului. În lumea occidentală nu este loc pentru Orient. Orientul este dincolo, în Bizanţ”, a spus academicianul.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !