Oradea într-o zi, cu Bălăiţă

Oradea într-o zi, cu Bălăiţă
ORADEA – La mai puţin de două săptămâni după descinderea orădeană a fostului preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Dumitru Radu Popescu, un alt nume important al literaturii române contemporane a sosit la Oradea.

Este vorba despre prozatorul George Bălăiţă care, la fel ca şi înainte mergătorul său, a participat la o întâlnire cu studenţii Facultăţii de Litere a Universităţii Oradea şi apoi cu elevii Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”.

Întâmplarea culturală a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, revista Familia şi conducerile celor două instituţii de învăţământ.
Participanţii au primit câte un supliment al revistei Familia dedicat scriitorului, iar doritorii au putut achiziţiona lucrarea de căpătâi a autorului, cel puţin până acum, romanul „Lumea în două zile”. Ca de obicei, calitatea de gazdă a evenimentului i-a revenit criticului Ioan Simuţ, care a vorbit despre cea mai recentă creaţie a lui Bălăiţă, romanul „Câinele în lesă”.

O carte a mărturisirii

Despre această carte, George Bălăiţă spune: „Este o carte a mărturisirii, până la un punct. Ţin foarte mult să fie cunoscută, întrucât e un mod mult mai direct de a comunica decât ficţiune… Unii spun că scriu mai bine decât vorbesc, însă cei care scriu la fel de bine cum vorbesc îmi provoacă o anumită suspiciune”, a mărturisit scriitorul.
Născut la 17 aprilie 1935, la Bacău, George Bălăiţă a absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi în 1967.

Capodopera sa este romanul „Lumea în două zile”, apărut în anul 1975 şi încununat cu premiul Uniunii Scriitorilor, reeditat până acum de şase ori, cel mai recent în 2004, la Editura Polirom. Prozatorul a anunţat publicarea unei prime cărţi, mereu amânată, intitulată „Domino” şi făcând parte din romanul de peste 2.000 de pagini pe care îl are în sertar.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !