Oradea, oraş murdar

7Comentarii
Oradea, oraş murdar
Oradea, oraş murdar
„Oradea, oraş curat!”, lozincă pe care Primăria o scoate anual de la naftalină, este adevărată mai ales pe durata curăţeniei generale de primăvară.

În restul anului, depozitările clandestine de gunoi de la marginea străzilor se integrează firesc în peisajul citadin, femonentul cunoscând, mai nou, o extindere îngrijorătoare, spune Dan Gherdan, director executiv adjunct pe probleme de mediu, în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

„Locurilor deja cunoscute de noi – Malul Crişului, Cele Trei Crişuri sau lângă Stadionul Tineretului, li se adaugă unele noi, ca de exemplu spaţiul verde de la intersecţia străzilor Kogălniceanu cu Mihai Viteazul”, zice directorul adjunct. Artizanii acestei realităţi deseori urât mirositoare sunt patronii şi administratorii firmelor care nu au contracte de salubrizare cu una dintre firmele care ridică gunoiul menajer.

„Îşi fac contract în momentul demarării activităţii, pentru că altfel nu primesc autorizaţia de funcţionare. La o săptămână după, rup hârtia şi spun muncitorilor de la salubrizare să nu-i mai caute. Vinovaţi sunt şi preşedinţii de asociaţii care le permit să-şi pună gunoialele în pubelele de lângă blocuri, mai ales că legea prevede în mod clar că fiecare firmă trebuie să aibă pubelă proprie”, zice directorul.

Amenzi fără ecou

În condiţiile în care depozitările clandestine de gunoi „înfloresc” în oraş, directorul zice că angajaţii Serviciului de Salubrizare din Primărie şi gardiernii publici nu mai contenesc cu scrisul amenzilor pentru contravenineţi.

„Inspectorii Primăriei au dat amenzi în valoare de 12.000 ROL iar gardienii în valoare de 4.350 ROL. Am vrea să facem un apel la administratorii de asociaţii să nu mai accepte ca agenţii economici să-şi depoziteze gunoaiele în pubele pentru care nu au contract”, zice Gherdan.

Bilanţul punitiv expus de directorul adjunct nu pare să fi deranjat prea mult pe cei vizaţi. Un morman de deşeuri, inclusiv o cantitate mare de resturi animale, se învecheau, zilele trecute, pe malul Crişului Repede, în vecinătatea pasarelei pietonale, spre neplăcerea trecătorilor respectiv spre bucuria celor obişnuiţi să scotocească în gunoi după resturi refolosibile.

Cristina Ghilea7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor