Orașul fără fotbal

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
14Comentarii
Călin Corpaș
Călin Corpaș
Mi-e un dor de fotbal în Oradea, că aproape am ajuns să port pică baschetului. Impropriu spus pică, deoarece îmi place și baschetul, iar performanțele CSM-iștilor le-am trăit intens, chiar de la fața locului.

Se croiește acum o tradiție în baschet, însă pe „maidanele” sintetice ale orașului se joacă tot fotbal. Mult mai puțin baschet.

Oradea are o bogată istorie fotbalistică și, oricine orice ar spune, este o pată pe obrazul acestui oraș faptul că echipa-fanion a acestui județ, FC Bihor, a ajuns să se desființeze, împinsă de prăpastie chiar de autoritățile locale și județene. De trei ani, Oradea nu mai are, practic, fotbal.

„Struțo-cămila” CAO – CSM nu îmi pare a prinde cheag. Ca dovadă, faptul că CAO se zbate în anonimatul Ligii 4, cu șanse infime de promovare în Liga 3. Parteneriatul cu CSM pentru baza sportivă de la stadionul „Iuliu Bodola”, nu ține de cald. CAO nu primește alt sprijin de la Municipiu, care să genereze reale performanțe.

În ciuda faptului că CSM Oradea are grupe de copii și juniori, la fotbal, președintele clubului, Șerban Sere, nu a socotit oportun să înființeze și o echipă de seniori, la secția fotbal. În mod evident, motivele sunt de ordin financiar, de vreme ce, pentru Sere, prioritatea rămâne baschetul. Chit că și în cazul baschetului se manifestă un declin al mediei de spectatori, în ciuda performanțelor notabile ale echipei.

În schimb, paradoxal, comuna Sînmartin a devenit epicentrul fotbalului bihorean. Luceafărul joacă de ani de zile la Sînmartin și, grație venirii olteanului Sarcină, va continua să joace la Sînmartin, cel puțin până la finalul acestui an competițional. Iar dacă autoritatea locală din comună va găsi un parteneriat cu Sarcină, sunt șanse mari ca Luceafărul să continue să joace la Sînmartin și în sezonul viitor.

Primăria Sînmartin are ambiția de a promova cu CSC Sînmartin, în Liga 3. Cu șanse mari, de vreme ce echipa este lider în serie. Rămâne de văzut cât de consecvent va fi primarul Laza și în ceea ce privește cele patru grupe de copii și juniori, care s-au înființat după venirea sa la Primărie. Cert este că dacă Primăria Sînmartin virează anual aproape 500.000 de lei către fotbal, Oradea virează, practic, zero lei.

În acest mod onorează Municipiul Oradea aniversarea celor 70 de ani de la câștigarea singurului titlu național adjudecat de CAO, în hotarele României, în 1948 – ’49. Păcat.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor