Oradea, sărită de pe şine

157Comentarii
Oradea, sărită de pe şine
ORADEA - Vatmanii, şoferii şi ceilalţi angajaţi ai Regiei Autonome de Transport le-au făcut-o orădenilor. Nemulţumiţi de salarii şi acuzând Primăria că acordă stimulente unor angajaţi, „uitând” în acelaşi timp de OTL, salariaţii regiei au sistat marţi lucrul încă de dimineaţă. OTL-iştii n-au dat doi lei nici pe legislaţia în vigoare, care cere asigurarea a minimum 30% din activitate, ca şi în cazul Căilor Ferate Române!  Galerie Foto Video 1  Video  Forum Video 2  Video  Forum

Cum primarul Bolojan era plecat la Bucureşti, viceprimăriţa Biro a fost cea care a mers să discute cu greviştii încă de dimineaţă. Fără rezultat. Biro s-a deplasat la sediul OTL şi la amiază, cu speranţa ca măcar cei din tura de după-masă vor relua lucrul. Demersurile viceprimăriţei au fost în van. Marţi, în jurul orei 17, directorul Corneliu Lupău, a declarat pentru Jurnal bihorean că greva nu a încetat şi că probabil va continua şi în dimineaţa de miercuri. De altfel, OTL a anunţat ulterior, printr-un comunicat de presă neîncetarea conflictului de muncă.

 

Vatmani supăraţi pe „sat”…

Cei care au avut de ajuns la muncă sau la şcoală şi mizau pe transportul în comun au avut parte marţi dimineaţă de o surpriză cât se poate de neplăcută. Tramvaiele şi autobuzele s-au lăsat aşteptate degeaba, deoarece vatmanii şi şoferii au declanşat o grevă spontană. Adunaţi în curtea Regiei Autonome Oradea Transport Local (RA OTL), ei au cerut majorarea salariilor, cu toate că reprezentanţii conducerii susţin că salariile nu sunt atât de mici. Unii dintre nemulţumiţi prezentau ca dovadă fluturaşii de salariu pentru luna noiembrie, ca să dovedească faptul că au salarii mici. „Nu se poate trăi aşa! Am luat salariu de 472 de lei pe ultima lună. Eu nu pot să trăiesc cu banii aştia”, se arăta nemulţumit unul dintre protestatari.

De altfel, salariaţii OTL au acuzat şi faptul că Primăria acordă stimulente unor angajaţi ai municipalităţii, în timp ce angajaţii OTL sunt lăsaţi la coadă. Nici conducerea regiei nu a fost uitată, angajaţii contestându-l pe directorul Corneliu Lupău.

 

Recuperăm pierderile

Conducerea OTL s-a arătat surprinsă în momentul în care i-a găsit pe angajaţi adunaţi în curtea regiei, în loc să fie la treabă, conducând tramvaiele şi autobuzele prin oraş. „Nu am ştiut nimic despre un eventual protest. Salariile nu sunt aşa de mici cum spun ei, de exemplu salariul minim pe care l-a avut un vatman luna trecută a fost de peste 1.100 de lei, iar la şoferii de autobuze minimul a fost de peste 1.500 de lei”, ne-a declarat Cornel Lupău, directorul OTL. Acesta susţine că pierderile înregistrate vor trebui recuperate, iar pe lângă absenţa nemotivată de miercuri protestatarii ar putea suporta pierderile înregistrate.

Orădenii nu aveau nici cea mai mică idee despre iniţiativa vatmanilor şi şoferilor şi aşteptau liniştiţi în staţii sosirea mijloacelor de transport în comun. La aflarea veştii protestului OTL-iştilor, călătorii s-au arătat foarte surprinşi şi au recunoscut că nu ştiau despre aşa ceva, ba mai mult, sperau să fie anunţaţi, pentru a nu aştepta în zadar sosirea mijloacelor de transport.

 

Greva continuă

Spre seară a devenit tot mai clar că tramvaiele şi autobuzele nu-şi vor relua traseele. Directorul OTL, Corneliu Lupău, ne-a confirmat această situaţie. La rândul său, liderul sindical, Virgil Mânz, s-a declarat depăşit de situaţie. „Aici e vorba de oameni. S-a trecut peste mine. Hotărârea de reluare a lucrului o va lua «Marea Adunare Naţională». Sunt depăşit, nu ştiu ce să mai spun. Eu am luat o hotărâre acum o săptămână, când a fost aici şi domnul primar Bolojan, pentru renegocierea salariilor în luna ianuarie. De aceea am şi semnat Contractul Colectiv de Muncă”, ne-a declarat Mânz, precizând că oamenii sunt conştienţi că, neasigurând minimum de 30% din activitate, greva lor e ilegală.

 

Calin Corpas
Valentin Teuca157Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor