Oradea şi efectul de domino

Periclitarea finalizării în timp util a investiţiei de extindere a reţelei apă-canal din Oradea pune în pericol şi accesarea fondurilor europene pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare la nivelul întregii zone metropolitane orădene

Potrivit primarului Bolojan, în situaţia în care banii continuă să întârzie să vină de la Guvern, vom putea ajunge în situaţia în care reţelele să nu fie aduse în timp util la limita administrativ-teritorială a municipiului, de unde să înceapă extinderea ulterioară către comunele limitrofe, din ZMO!

Europeni stricţi

Pentru partea sa de cofinanţare la acest program de dezvoltare a reţelelor de apă-canalizare, municipiul Oradea, prin Compania de Apă, a contractat un împrumut de 12 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltate (BERD). În proporţie de 75%, sarcina financiară e la Ministerul Mediului. Pentru demararea investiţiei, în 2006 se semnase un Memorandum de finanţare în municipiul Oradea şi Ministerul Mediului. Însă banii împrumutaţi către Oradea de la această instituţie financiară a Uniunii Europene nu pot fi folosiţi oricum şi către orice contractor.

În ciuda faptului că ministerul virează tot mai greu banii către CAO şi aceasta a ajuns să acţionată de către constructori, Compania de Apă e nevoită să folosească împrumutul BERD pentru exact ce s-a angajat la momentul iniţierii proiectului de investiţie, neputând să-i dirijeze acum pentru achitarea datoriilor către executanţii lucrărilor!

„Pentru banii aceia împrumutaţi de la BERD s-a făcut o licitaţie separată, pe 113 străzi. Contractul a fost câştigat de Selina, împreună cu o firmă din Polonia, iar lucrările au început în iunie”, ne-a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Călin Corpaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !