Oradea şi Szekesfehervar, oraşe ale regilor maghiari

5Comentarii
Împreună cu ocazia Festum Varadinum
Împreună cu ocazia Festum Varadinum
Primarii celor două oraşe s-au întâlnit în cadrul vizitei oficiale la Oradea a unei delegaţii maghiare, cu ocazia Festum Varadinum.

În aceste zile se desfăşoară la Oradea ediţia a XXV-a a Festivalului Festum Varadinum. Cu această ocazie, primarul oraşului Szekesfehervar, Cser Palkovics Andras, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Huszar Istvan au susţinut o conferinţă de presă cu privire la parteneriatul existent între cele două oraşe, respectiv viitoarele proiecte comune.

Primarul Ilie Bolojan a atras atenţia asupra elementelor comune dintre Oradea şi Szekesfehervar, elemente istorice şi economice, menţionând totodată că Oradea este în strânsă legătură cu oraşul maghiar şi încearcă să preia bunele practici implementate de către oraşul regal din Ungaria.

Totodată, primarul a spus că festivalul Festum Varadinum reprezintă un eveniment major pentru comunitatea maghiară din Oradea, el având ca scop conservarea identităţii şi tradiţiilor pentru locuitorii Oradiei. Primarul Ilie Bolojan a punctat un fapt care leagă cele două oraşe, şi anume că, împreună cu Buda, Oradea şi Szekesfehervar adăpostesc morminte ale regilor maghiari.

La rândul său, primarul Cser Palkovics Andras a spus că este plăcut surprins de schimbările realizate şi vizibile din Oradea, atât în Centrul istoric cât şi în zona industrială, şi a amintit de parteneriatul real şi viabil prin intermediul asociaţiilor non-profit din Oradea şi Szekesfehervar, care contribuie zilnic la dezvoltarea culturală şi economică a celor două oraşe. Cser Palkovics Andras a menţionat că schimbul de experienţă dintre cele două administraţii conduce la recunoaşterea şi rezolvarea problemelor similare, urmând ca, pe baza acestui parteneriat, în viitor cele două administraţii să implementeze proiecte comune.

Unul dintre proiectele vizibile este, în opinia primarului din Szekesfehervar, şi festivalul Festum Varadinum, în cadrul căruia, în 21 aprilie, de la ora 10, în Sala Mare a Primăriei se va prezenta oraşul maghiar, Cser Palkovics Andras invitând municipiul Oradea să se prezinte la un eveniment similar în Ungaria.

Huszar Istvan a menţionat că Festum Varadinum se organizează în Oradea de 25 de ani, este un eveniment organizat în colaborare cu organizaţii non-profit, instituţii, respectiv culte. În cadrul festivalului din acest an, o zi este dedicată oraşului Szekesfehervar, care se prezintă prin expoziţii, parte din ele fiind organizate la Cetate sau la Casa Darvas – La Roche, dar şi prin alte evenimente culturale în diferite locaţii din Oradea.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor