Oradea, verde „de Paris”

Reactualizat la:
Fâşie verde tasată pentru parcare, pe strada Moldovei
Fâşie verde tasată pentru parcare, pe strada Moldovei
Ecologiştii apolitici şi necenzuraţi cred că avem de muncit pentru a onora cu adevărat titlul de Capitală Verde.

Şi ecologiştii înverşunaţi sunt de acord că în ultimii ani s-au făcut lucruri bune în Oradea. Dar verzii neangajaţi politic cred că se fac şi lucruri mai puţin bune, care ar trebui îndreptate măcar de acum înainte pentru ca Oradea să-şi onoreze cu adevărat titlul de Capitală Verde.

Pentru a contrabalansa imaginea exclusiv pozitivă care a însoţit mediatizarea distincţiei, străjerii orădeni ai naturii ne-au transmis comentarii preponderent acide. Însă, un ton mediat adoptă, de pildă, Paul Iacobaş de la CAPDD Bihor, care consideră că ar trebui să facem eforturi pentru a onora distincţia măcar de acum încolo.

Iar cu o ramură de măslin, pacifistă dar și grăitoare, vine renumitul biolog Anna Marossy.

„Această distincţie ne obligă foarte mult de acum încolo. Momentan, Oradea e de un verde cenuşiu. Când vor ieşi frunzele să luaţi o crenguţă să o clătiţi în găleată. Curge apă neagră de pe frunze. Acesta e un semn grav că nu doar plantele nu îşi pot face oxigenarea ci şi plămânii noştri. Ar mai fi multe de spus şi de făcut”, a sintetizat Anna Marossy un alt test al adevărului pentru oxigenarea Oradiei, pe lângă cel cu verdeaţa arătată live de satelitul Google Map.

Cert e că o comparaţie la îndemână este cea cu Timişoara care are şi ea un euro-proiect similar pentru încălzirea centrală, dar pe cărbune, şi o gestionare a deşeurilor cel puţin la fel de performantă. Iar în plus, parcuri şi Grădină Zoo mai verzi şi mai mari, parcări ecologice şi tăieri de arbori mai puţine.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !