Orădeanul, americanii şi Clauza

11Comentarii
Orădeanul, americanii şi Clauza
Gheorghe Rădulescu ar fi contribuit, prin ospitalitatea sa, la acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate către România.

Orădeanul Gheorghe Rădulescu, azi pensionar, ne-a trimis recent o scrisoare prin care îl critică pe fostul episcop reformat Tokes Laszlo, acuzându-l pe acesta că se erijează fără temei în postura „eliberator de comunism”. Gheorghe Rădulescu e fostul şef al ONT Borş, între 1965 – 1975, fiind un adevărat personaj al Oradiei acelor ani.

În perioada respectivă, din poziţia conferită de slujba sa, Rădulescu a intrat în contact cu congressman-ul american Henry S. Reuss, ce a vizitat România în 1971 folosindu-se de maşină! Orădeanul a fost cel care l-a însoţit pe Reuss în periplul său prin ţară, compania sa fiind foarte apreciată de către reprezentantul Congresului american. Reuss i-a şi scris lui Rădulescu la câteva luni după, adresându-i-se cu „Dear George”, mulţumindu-i şi transmiţându-i lui Gheorghe Rădulescu că o revedere i-ar face oricând plăcere. „Prietenia pe care o purtăm în suflet pentru poporul român se datorează în mare măsură ospitalităţii dumneavoastră şi dorim ca să ne revedem pe viitor”, arată demnitarul american în scrisoarea sa către Rădulescu din 1 decembrie 1971. De altfel, şeful ONT Borş de la acea vreme a şi fost invitat în SUA în acest context, însă regimul comunist nu l-a lăsat să plece. „Vă daţi seama că nu mai eram azi aici”, spune Rădulescu cu gândul la America… Curios, la puţină vreme după „lobby-ul” făcut României de Rădulescu, ţara noastră a primit din partea SUA clauza naţiunii celei mai favorizate, motiv de mândrie pentru Ceauşescu. (Clauza naţiunii celei mai favorizate – Un stat care acordă unui alt stat clauza naţiunii celei mai favorizate se angajează să-i ofere acestuia din urmă toate avantajele comerciale de care beneficiază oricare altă ţară în relaţia cu primul stat. Cu alte cuvinte, nu poate exista un al treilea stat care să beneficieze de avantaje mai mari, ci doar cel mult egale, decât cel care primeşte clauza naţiunii celei mai favorizate).

Vecin cu fam. Tokes

Mai merită spus că Gheorghe Rădulescu e azi vecin gard-în-gard cu Tokes Laszlo! Mai corect spus, cu soţia lui TokesLaszlo, deoarece aceasta e singura care locuieşte în permanenţă pe strada Louis Pasteur din Oradea, deoarece europarlamentarul reformat trăieşte în mod curent pe ruta Bruxelles – Budapesta…

CĂLIN CORPAŞ11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor