Orădeanul Dates Câmpeanu, nominalizat la Bursa Brâncuşi

De Veronica Bursaşiu
6Comentarii
Orădeanul Dates Câmpeanu, nominalizat la Bursa Brâncuşi
A pornit într-o aventură fără sfârşit: caută forma primă și perfectă.

Expusă în cadrul Salonului Naţional „Desenul post-Brâncuşi” – Tg. Jiu 2018, lucrarea artistului Dates Câmpeanu a fost nominalizată la premiile „Bursa Brâncuși”. Bursele „Constantin Brâncuşi” se acordă artiştilor plastici şi constau în subvenţia pentru un stagiu de trei luni la instituţii de profil din Paris, precum Cité Internationale des Arts.

Dates Câmpeanu se prezintă prin lucrările sale, iar ceea ce pune artistul pe hârtie se poate revendica ca fiind în stil minimalist. Aşa cum visul lui Rodin era să atingă perfecţiunea desenând ca un copil, adepţii minimalismului, printre care se află şi orădeanul Dates Câmpeanu, tind spre eliminarea tuturor adaosurilor şi revenirea la forme şi culori primare. Chiar dacă simplitatea pare uşor de atins, întoarcerea la o compoziție primară se doveşte a fi un demers care solicită artistul, e o provocare aproape matematică, dacă ţinem cont de precizia liniilor, perfecţiunea milimetrică a detaliilor şi, nu în ultimul rând, de puritatea culorilor la care artistul apelează pentru a se exprima.

Este şi cazul portretului realizat de Dates Câmpeanu şi selectat de juriu pentru o „Bursă Brâncuşi”. Artistul ne-a spus că a desenat multe linii, multe paralele: „Eram ca o maşină, până am ales liniile pe care să le păstrez”. Dates Câmpeanu recunoaşte că e „un studios care îşi propune să ajungă la simplificare. Sunt un minimalist, nu îmi plac floricelele în desenele mele. Cred că o linie simplă poate descrie foarte mult”.

Desenul trimis în competiţie reprezintă un portret, iar unul dintre resorturile interioare care l-au convins să intre în joc pentru „Bursa Brâncuşi” a fost amintirea păstrată în suflet a vizitei pe care a făcut-o împreună cu părinţii săi la Târgu Jiu, moment în care a văzut lacrimi în ochii tatălui privind la Coloana Infinitului.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor