Orădeni, la sărbătoarea bucuriei

Orădeni, la sărbătoarea bucuriei
51 de tineri din Eparhia Greco-Catolică de Oradea s-au întors de la Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Polonia.

51 de tineri din Eparhia Greco-Catolică de Oradea, însoţiţi de trei preoţi şi o călugăriţă, au luat parte la Întâlnirea Mondială a Tinerilor de la Cracovia (Polonia). Tema ediţiei a XXXI-a a întâlnirii a fost: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire’’.

,,Cuvintele nu pot descrie ceea ce am trăit noi acolo în acele zile! Impresionantă a fost vizitele prin oraşul Częstochowa, care adăposteşte un frumos sanctuar al Fecioarei Maria, Mănăstirea Jasna Gora. Mănăstirea este un loc de pelerinaj în Biserica Catolică datorită faptului ca adăposteşte o icoană făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Madona Neagră de la Częstochowa. În capela centrală a acestui sanctuar, preoţii care ne-au fost călăuză au concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu Agostino Vallini, vicarul Romei. Din programul zilnic nu a lipsit Sfânta Liturghie care ne-a permis să îl primim cu adevărat pe Isus Cristos în noi.

Am luat parte la o experienţă unică, din care toţi am învăţat ceva. Am luat parte la o adevărată sărbătoare a prieteniei şi a fericirii! Mergeam pe stradă şi ne salutam cu toţii, băteam palmele sau ne îmbrăţişam cu tineri din întreaga lume, ca şi cum am fi prieteni de mult timp. Un sentiment extraordinar pe care doar dacă îl experimentezi poţi cu adevărat să îl simţi. Străzile erau pline tineri veseli, care cântau, dansau şi care automat te molipseau şi pe tine, oricât de trist sau indispus ai fi fost. A fost nemaipomenit să vezi tineri de vârsta ta cu acelaşi scop.

L-am văzut pe Sfântul Părinte Papa Francisc de mai multe ori în timpul şederii noastre în Cracovia şi de fiecare dată a fost primit cu bucurie şi veselie de absolut toţi tinerii. Am primit numeroase sfaturi din partea Sa pe care, cu siguranţă, fiecare dintre noi le va pune în aplicare, în locul în care trăieşte şi în care îşi desfăşoară activitatea’’, a relatat Szűcs Alexandra-Cristina, una dintre participantele la Întâlnirea de la Cracovia.

Program complex

Tinerii participanţi s-au declarat impresionaţi de Liturghia de deschidere a Întâlnirii, de catehezele ţinute de episcopi din întreaga lume, în diferite limbi. Pentru tinerii din România, catehezele au fost ţinute în Parohia Stanislawa de: PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PSS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PSS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PSS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, PSS Böcskei Laszlo.

Un alt moment unic pentru tineri a fost ceremonia de primire a Papei Francisc. De asemenea, tinerii au luat parte la Calea Sfintei Cruci, celebrată alături de Sfântul Părinte în Błonia Park-Cracovia. Un alt moment cuprins în programul Întâlnirii a fost noaptea de veghe şi rugăciune împreună cu Papa Francisc în Campusul Milostivirii. Slujba de încheiere a întâlnirii a fost celebrată de Sfântul Părinte. Următoarea Întâlnire Mondială a Tinerilor va avea loc în anul 2019, în Panama.

Mărturii

„M-a impresionat faptul că aceste zile au fost ca o sărbătoare a bucuriei. Chiar dacă au fost multe sacrificii (pe care le-am dus şi noi la altar la îndemnul Sfântului Părinte), au fost făcute cu iubire. Fiecare faţă pe care am privit-o este un dar de la Dumnezeu. Am văzut o biserică vie în acel Campus al Milostivirii”, a declarat unul dintre tinerii participanţi.

Altor tineri li s-a părut impresionat faptul că s-au întâlnit cu atâţia tineri cu aceleaşi valori morale. Cu toţii s-au declarat impresionaţi de unica experienţă cu care s-au întâlnit în Polonia şi speră să o repete. ,,Mi-a plăcut îndemnul Sfântului Părinte de a nu sta cu privirea plecată, ci de a înfrunta lumea cu fruntea sus”, a mai scris un tânăr la întoarcerea acasă. „M-am distrat foarte tare. Sfântul Părinte a spus la un moment dat: mulţi dintre noi nu au intrat la pensie încă, deci e un lucru bun”, a remarcat un tânăr.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !