Orăşel al copiilor, cam scump

1Comentariu
Patinoar, Skate Park, o mina de aur, o replica la scara mai mica a Cetatii Oradiei, amfiteatru si altele. Asezamântul de lânga Spitalul de Copii va costa 70 de miliarde lei.

Oraselul copiilor, proiect a carui punere în aplicare s-a amânat anul trecut de catre Primarie, va fi început în acest an, dar la un pret de sapte ori mai mare decât cel vehiculat anul trecut. Locatia este aceeasi ca si cea de anul trecut – terenul din vecinatatea Magazinului Artima si a Spitalului de Copii, în cartierul Rogerius.


Proiectul pentru acest obiectiv a ajuns sub nasul alesilor locali abia în sedinta ordinara de la finalul lunii trecute. A primit votul majoritatii fara comentarii, ceea ce înseamna ca în cel mai scurt timp urmeaza sa se organizeze o licitatie pentru executia ansamblului, estimat la o valoare maxima de 70 miliarde de lei vechi, ne-a spus Marcel Bolos, directorul Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei.

Educativ


„Oraselul copiilor se doreste un loc de recreere si agrement, în care sa se poata desfasura activitati specifice organizate de scoli sau gradinite, sau actiuni dedicate zilelor de nastere ale copiilor. Amplasat lânga Artima, obiectivul se poate desfasura pe un hectar si jumatate”, se arata în raportul de specialitate anexat proiectului de hotarâre propus consilierilor.


Oraselul copiilor va fi dotat cu locuri de joaca tematice, diferite pe grupe de vârsta. „Aventura” va fi dotat cu avioane, pânze ca de paianjen, piste pentru catarare sau alunecare si va fi astfel construit încât sa fie acceptabil pentru copiii de pâna la 3 ani, într-o locatie, si peste 5 ani, în alta.


„Cetatea Oradea” va fi un loc de forma stelei cu cinci colturi, precum monumentul emblematic al Oradiei, cu locuri de joaca pentru copii de peste 5 ani. Oraselul copiilor va avea patinoar de gheata, deschis numai pe timpul iernii, care va putea fi folosit vara ca zona pentru patine cu rotile.


Proiectul pentru Oraselul copiilor mai prevede amenajarea unui amfiteatru, a unor chioscuri de desfacere pentru dulciuri, jucarii sau suveniruri, o cladire pentru spectacole, care sa aiba în incinta cofetarie si minirestaurant.

Finantare dubla


Banii necesari pentru acest obiectiv vor veni, pentru început, din bugetul local si din megacreditul de 800 miliarde de lei, pe care municipalitatea l-a accesat pentru drumuri, de la Banca Comerciala Româna. „Primaria va lua din aceasta linie de credit pe masura ce se fac lucrarile. Pentru Oraselul copiilor vom lua 60 miliarde de lei, bani pe care îi vom rambursa pe masura ce va fi nevoie de bani pentru drumuri”, spune Marcel Bolos.

Acesta spune ca municipalitatea a ales aceasta varianta de finantare ca sa nu prinda anul 2007 cu proiectul nepus în practica. „Nu stim cât va costa anul viitor un astfel de proiect. Dupa momentul UE, toata lumea se asteapta sa creasca preturile”, spune Bolos.

Cristina Ghilea


 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor