Oraşul de turtă dulce al Adelei Lazăr

De Camelia Busu
Reactualizat la:
1Comentariu
Adela Lazăr, asistată de fiica ei, şi-a deschis expoziţia de suflet
Adela Lazăr, asistată de fiica ei, şi-a deschis expoziţia de suflet
Expoziţia „Oradea mea de turtă dulce” a fost vernisată miercuri, la Teatrul Regina Maria.

Foaierul loji al Teatrului Regina Maria a devenit miercuri gazda expoziţiei de pictură „Oradea mea de turtă dulce” a Adelei Lazăr, a doua expoziţie personală a artistei. Actriţa, înconjurată de familie şi de foarte mulţi prieteni, a pregătit expoziţia de suflet ca pe o mică surpriză. În loc de tablouri colorate, privitorii s-au trezit în faţa unei expoziţii de eşarfe. Şi asta pentru că artista şi-a dorit să vadă reacţia reală a tuturor în faţa creaţiilor sale.

La aceste picturi ea a lucrat timp de trei ani. Actorul Şerban Borda şi „spiriduşii” aleşi de Adela au pregătit momentul dezvelirii tablourilor. Iar în faţa oraşului colorat al actriţei nu puteau să apară decât zâmbete şi bucurie pe faţa celor prezenţi.

Scenografa şi artistul plastic Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici filiala Bihor, spune că aceste picturi o fascinează prin sinceritate.

„Adela are un simţ cromatic fantastic, ai impresia că sunt foarte încărcate, dar întotdeauna am spus că un artist trebuie să ştie unde trebuie să se oprească. Ea are acest simţ. Este vrăjită de culoare”, explică Vioara Bara.

La rândul ei, criticul de artă Ramona Novicov, spune că Adela pictează aşa cum e ea, se transpune direct. Expoziţia este o proiecţie a ei însăşi, nemediată, o dăruire totală. Actriţa Ioana Dragoş Gajdo consideră că Adela ne reaminteşte prin această expoziţie de tot ce nu avem în viaţă, şi tot ce nu avem în viaţă trebuie să devină pentru noi o oportunitate ca să facem mai mult, ca să putem să fim mai buni. Ultimul care a vorbit despre tablouri a fost arhitectul Dan Costea, subliniind că Adela pictează din pasiune, pasiune întregită pe plan artistic în registrul de expresie dramaturgic.

Expoziţia cuprinde 18 tabluri plus unul. Cel de al 19-lea a fost pictat de fiica sa, Anabela, „asistenta” nelipsită a actriţei la acest vernisaj. De ce „Oradea de turtă dulce”? Pentru că atunci când Adela a venit prima oră la Oradea a văzut Palatul Vulturul Negru şi şi-a spus: „Parcă sunt într-o poveste, ca Alice în ţara Minunilor”. Şi i-a rămas întipărit în minte. Ulterior şi-a aplecat privirea de artist şi asupra altor clădiri şi aşa s-a născut încet această expoziţie care surprinde Oradea prin lumea ei de basm şi turtă dulce.

După vernisaj, privitorii au putut admira lucrările, în sunetul de chitară al actorului Richard Balint, povestind la un pahar de şampanie şi, desigur, la o farfurie cu turtă dulce.

Expoziţia, care este cu vânzare, va putea fi admirată de spectatorii teatrului, doar înainte de începerea spectacolelor, până în 16 decembrie inclusiv. Orădenii pot găsi creaţiile Adelei şi pe hadella.ro.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor