Oraşul fără secţie de Urgenţe

Oraşul fără secţie de Urgenţe
Călan – De mai bine de doi ani, Centrul de Sănătate din Călan nu are o secţie de urgenţe. Dacă vreunul dintre cei 13.000 de locuitori ai oraşului Călan are o urgenţă medicală, există riscul ca nimeni să nu-l poată ajuta. Şi asta deoarece oraşul Călan nu dispune de un centru de urgenţe.

Oricât de paradoxal ar părea, această problemă persistă de mai bine de doi ani. Practic, pentru o urgenţă medicală, un cetăţean al acestui oraş apelează la serviciul de Ambulanţă. Aici există o singură maşină care transportă bolnavul la Spitalul din municipiul Hunedoara.

Dacă între timp mai apare o urgenţă, celălalt pacient se vede obligat să aştepte întoarcerea Ambulanţei sau pur şi simplu să facă… autostopul! Iar problemele de ordin medical ale locuitorilor unui oraş pregătit să intre în UE nu se opresc aici.

În Călan nu există o secţie de ginecologie. Cât despre medicii de familie, la această dată mai activează doar… doi! Adică un medic la 6.500 de locuitori.

Într-un oraş cu 13.000 de locuitori, lipsa unei Secţii de Urgenţe este într-adevăr o problemă. Mai puţin pentru instituţiile abilitate s-o rezolve. Şi asta deoarece Serviciul de Urgenţă din Călan lipseşte de mai bine de doi ani. „Încercăm să găsim o soluţie. Primăria nu are dreptul, conform legii, să achiziţioneze aparatură medicală. Suntem însă dispuşi să alocăm bani de la buget pentru lucrări de construcţie şi amenajări”, spune primarul oraşului, Adrian Iovănesc.

Este o prioritate
Directorul ASP Hunedoara, Dan Magheru, afirmă că problema unei secţii de urgenţă în oraşul Călan este prioritară. „Aşteptăm ca luna viitoare să primim avizul Ministerului Sănătăţii privind noua structură. Cred că în trei-patru luni locuitorii acestui oraş vor avea Secţie de Urgenţe. Cert este că, de la 1 decembrie, în Călan va funcţiona un serviciu medical permanent în cadrul Ambulanţei din localitate”, a spus Magheru.

Chiar dacă sunt conştienţi de problemele pe care le implică lipsa unui astfel de serviciu, locuitorii Călanului par a se fi resemnat. „E greu, dar mai sunăm la medicii de familie. Dacă e o urgenţă şi n-avem unde apela luăm maşina şi fugim la spitalul din Hunedoara. Iar cine n-are maşină face autostopul”, spune Miron Cocoş. „Ar trebui să fie Urgenţă, dar nu este. N-avem ce face. Dai un telefon şi aştepţi să vină Ambulanţa. Asta dacă nu mori până atunci”, spune Silviu Matiş.

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase