Oraşul haidon a împlinit 410 ani

Oraşul haidon a împlinit 410 ani
Timp de trei zile s-au sărbătorit prin muzică, sport şi dans Zilele Municipiului Salonta.

Conform tradiţiei, şi în acest an au fost sărbătorite Zilele Salontane cu un variat şir de evenimente. Pe parcursul întregii săptămâni trecute organizatorii au pregătit o gamă largă de programe culturale, sportive, distractive, pentru toate vârstele şi gusturile, care au atras un public mai numeros decât în alţi ani, şi care a culminat cu un concert extraordinar susţinut de starul de talie mondială, Dr. Alban, pe scena amenajată în incinta pieţei agroalimentare recent modernizată.

În ritmuri de samba

Deschiderea oficială a Zilelor Salontane a avut loc vineri, când cei mai mici locuitori ai oraşului, adică sute de preşcolari şi elevi ai claselor din ciclul primar au defilat prin centrul oraşului cu baloane şi steguleţe multicolore. Alaiul a fost condus de membrii medaliaţi la concursuri naţionale şi internaţionale ai Clubului de Dans Arny Dance, care au pregătit o coregrafie specială, dedicată Zilelor Salontane. De la paradă nu a lipsit nici mascota oraşului, Leul, iar în acest an, alaiul a fost urmat şi de maşini deosebite, modificate, sosite de la Oradea.

13 Arny Dance

Scena a fost inaugurată de dansul micuţilor din clasa a II-a D, coordonaţi de doamna învăţătoare Szallos Ildiko. Magicianul Cripto a distrat apoi copiii cu un show impresionant de magie. Pe parcursul serii au urcat pe scenă îndrăgiţii fraţi Narcisa şi Andrei Badea cu muzică uşoară, Andrada Tulvan cu noii ei colaboratori cu muzică hip hop şi trupa Wrong Way care şi-a lansat albumul cu piese noi. Punctul culminant al serii a fost concertul lui Matteo când toţi tinerii au cântat împreună cu starul. Seara s-a încheiat cu formaţia de muzică uşoară R-Go din Ungaria cu hit-uri din anii ’80.

Sâmbătă dimineaţa, în jurul sălii de sport „Sándor Péter” s-au desfăşurat mai multe competiţii în paralel: concursul de gătit bograci, organizat de Asociaţia Pensionarilor Maghiari din România, care a atras în acest an 24 de echipe concurente, concursul internaţional de atelaje, meciuri de baschet şi fotbal. Pe scenă a avut loc gala de box „Basti Box”. Educarea tineretului salontan pentru o viaţă sănătoasă prin sport este ţinta asociaţiei, care are la activ mai multe participări la concursuri de box din ţară şi din străinătate. În acest an organizatorii au pus la dispoziţia amatorilor, în mod gratuit, şi un balon cu aer cald.

13 Matteo Matteo imparte autografe in mijlocul fanilor Foto: Primăria Salonta ©

La Casa de Cultură “Zilahy Lajos” a avut loc lansarea cărţii „File din istoria baschetului din Salonta” scrisă de Ştefan Maroti şi Cristina Neagrău-Simina. La cererea publicului amator de senzaţii tari şi în acest an a avut loc un show de cascadorii pe motoare, cu acrobaţii periculoase dar şi spectaculoase în dreptul Casei de Cultură, cu stuntriderul Erdei Balazs.

Dans şi energie

Seara a început din nou programul pe scenă cu o frumoasă coregrafie a trupei de dans a Şcolii Generale Tulca, urmată de cei mai tineri dansatori din Salonta, copiii de la grădiniţa Micul Prinţ care au prezentat un dans cu steguleţe. Un program deosebit au prezentat copiii de la secţia de coregrafie a Şcolii Populare de Artă Francisc Hubic din Oradea. Tot din Oradea au sosit şi membrii trupei Stargroup, instruiţi de prof. Monica Molnar.

Un plus de energie au adus Zumba Magdi şi echipa ei, formaţia Tini Dance Center din Săcuieni, şi trupele salontane Happy, Spirit, Infinity şi Famous, instruite de soţii Kiri Norbi şi Evelin.
Dupa concertul formaţiei maghiare TNT cu şlagăre din anii ’90, la cererea publicului salontan a concertat live trupa CARGO, care a pus în mişcare întregul auditoriu şi a oferit un concert memorabil. La final, pe cer au explodat într-o feerie de forme focurile de artificii, urmate de discotecă în aer liber.

Duminică, programul a fost deschis de un scurt dans ţigănesc urmat de Corul bărbătesc General Traian Moşoiu din Oradea şi de solista salontană Simona Brişcan care a fermecat publicul cu melodii de dragoste. Au urcat pe scenă dansatorii de la Ansamblul Toldi şi ai Clubului de Dans Arny Dance în ritmuri de jive, samba şi cha-cha-cha. După un calup de rap cu artistul salontan SPLIFF a urmat şi minunata RUBY care a încins atmosfera.

În acest an, salontanii şi-au serbat cei 410 ani de existenţă într-un mod cu totul incredibil. În ultima zi dedicată Zilelor Salontane, micul oraş a devenit punctul de atracţie din zonă datorită starului de talie mondială, DR. ALBAN, care a oferit concertul final. Zilele Salontane 2016 s-au încheiat cu un show laser.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !