Ordinul de protecție provizoriu

Avocat Matica Ramona - Avocat colaborator al Societatii de avocati Doseanu&Asociatii
Avocat Matica Ramona - Avocat colaborator al Societatii de avocati Doseanu&Asociatii
Potrivit art. 23 din Legea nr. 217/2003 persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe măsuri – obligaţii sau interdicţii.

Astfel că, potrivit reglementării actuale, instanța de judecată emite ordinul de protecție, cererea pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgență de către judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.

În data de 8 februarie a fost aprobat de către Guvern proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

Acest proiect reglementează Ordinul de protecție provizoriu, care îi va permite polițistului să intervină rapid în situațiile de pericol iminent pentru sănătate și securitatea victimei violenței domestice și să înlăture de îndată agresorul din domiciliu.

Potrivit proiectului de lege, Ordinul de protecție provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protecție, care se emite de către polițist, de îndată, cu caracter executoriu, fără termen și fără somație, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție.

Dacă riscul pentru victimă este crescut, polițistul poate emite Ordinul de protecție provizoriu, și să ia față de agresor următoarele măsuri: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității ordinului, stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală), confiscarea cheilor, a armelor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !