Ordonanţa premii din amenzi, neconstituţională

De Dan Birta
2Comentarii
Ordonanţa premii din amenzi, neconstituţională
Reprezentanţii IMM-urilor sunt de părere că reţinerea a 15% din amenzi de către ANAF pentru premii, încalcă mai multe articole din Constituţie.

Patronatele iau poziţie în ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care se referă la premiile ANAF din amenzi. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) sunt de părere că OUG 116/2017 încalcă articolul 56 alin. (1) din Constituţia României și regulile fiscal-bugetare, deoarece menționează „înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii” pentru ANAF, care „poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF”.

Potrivit art. 56 alin. (1) din Constituţia României: „Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice” și nu la veniturile proprii ale unei instituții, pentru acordarea de prime.

„Activitatea de controlul fiscal şi de colectare nu poate genera venituri proprii, veniturile respective reprezentând creanțe bugetare, ce se cuvin bugetului general consolidat”, transmite CNIPMMR pe pagina sa de facebook. Ori, potrivit Codului de procedură fiscală, ANAF are explicit statutul de reprezentant al statului și nu prestator de servicii proprii.

Mai egali ca alţii

Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 încalcă și toate principiile și dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fiind inadmisibilă acordarea directă a unei părţi din veniturile bugetului de stat celor implicaţi în colectarea lor, ca sarcină de serviciu, pentru care se încasează salarii. Inspectorii ANAF desfășoară activități pe cheltuiala exclusivă a statului, cu dotările şi logistica instituției nefiind mai expuși decât alte categorii (judecători, procurori, poliţişti).

OUG 116/2017 încalcă și Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, mărind și mai mult deficitul bugetar, în condițiile în care în buget sunt prevăzute creșteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalități și confiscări.

Frica de abuzuri

Reprezentanţii IMM-urilor susţin, cum practica a demonstat anterior, că „OUG 116/2017 va genera excese și abuzuri ale funcționarilor ANAF asupra contribuabililor pentru obținerea premiilor, cu efecte dramatice în special asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse materiale, financiare și umane necesare să le permită susținerea unor contestații, procese îndelungate pentru anularea actelor de control, în condiţiile în care recompensa funcționarilor nu este dublată şi de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minim echilibru în acest domeniu”.

Funcționarii care vor abuza de poziția lor, de cadrul legal neclar, de interpretări forțate în dorinţa de a acumula cât mai multe sume în fondul de premiere nu vor răspunde. „Codul de procedură fiscală reglementează exclusiv răspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, spre deosebire de vechiul Cod, în care răspundeau şi funcţionarii fiscali vinovaţi, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ”, susţin reprezentanţii IMM-urilor.

CNIPMMR solicită Parlamentului luarea în considerare a poziției sale și motivelor expuse pentru neaprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 116/2017, care are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare și care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor.

15% din valoarea amenzilor aplicate de către inspectorii ANAF vor fi direcţionate către un fond de premiere. Veşti proaste pentru firme. Din acest an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate reține la bugetul propriu o cotă de 15% din sumele recuperate de la contribuabili, cu scopu...

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor