Organe recoltate fără acord

Organe recoltate fără acord
Deva – O astfel de procedură, numită acord prezumat, există în mare parte din ţările Uniunii Europene. Dorinţa Agenţiei Naţionale este ca acest lucru să fie posibil şi la noi în ţară, iar acest lucru să poată fi posibil fără a se mai cere acordul familiei persoanei aflate în moarte cerebrală.

Medicii hunedoreni nu sunt de acord cu o astfel de procedură. „Este un non-sens. Din punct de vedere a deontologiei profesionale este corect ca pentru o astfel de operaţie să se ceară acordul aparţinătorilor. În acest moment nu se prelevează organe de la un posibil donator doar dacă acesta şi-a exprimat dezacordul în scris, la notar, în timpul vieţii”, declară dr. Dan Florea, directorul Spitalului Judeţean Deva.

Specialiştii în etică nu sunt de acord cu această procedură, şi o consideră degradantă, inumană şi benefică doar pentru transplantologi. Ordinul prin care va fi pus la punct acordul prezumat va fi gata în luna aprilie.

Rata persoanelor care refuză ca rudele lor aflate în moarte clinică să-şi doneze organele a scăzut de la începutul anului trecut de trei ori. Cu toate că sunt de acord că este bine să donezi organele celui aflat în moarte clinică, devenii se dovedesc a fi retinceţi dacă ar fi în discuţie un membru din familia lor. „Cred că trebuie să se ţină totuşi cont de ceea ce doreşte donatorul, în primul rând. Chiar şi familia poate greşi într-o astfel de situaţie”, este de părere Ada Antonescu.

„Când cineva află că i-a murit o persoană dragă, cred că o declaraţie de acord pentru donarea de organe ar cădea foarte prost”, spune Brânduşa Stamata.

Cardul european

Medicii hunedoreni spun că actul de prelevare a organelor nu poate fi făcut decât în condiţiile în care se ştie starea fizică a donatorului înainte de intrarea sa în moarte clinică. Acest lucru ar putea fi posibil dacă fiecare hunedorean s-ar afla în posesia cardului european de sănătate care ar conţine toate informaţiile despre starea de sănătate a deţinătorului.

„Un card de sănătate foarte bine pus la punct este imperios necesar. În acest moment procedurile de prelevare sunt foarte costisitoare şi nu pot fi făcute decât de specialişti. În judeţ nu există o unitate spitalicească în care să se poată face transplant de organe”, declară dr. Dan Florea, directorul Spitalului devean.

În Europa se prelevează organe de la persoane fără a fi întrebate familiile, din ţări precum Ungaria, Austria, Bulgaria, Spania, Belgia, Olanda, Anglia, Portugalia, Italia, Norvegia.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !