Originea romanilor, vazuta de un neamt

Originea romanilor, vazuta de un neamt
Universitarul german Rudolf Windisch va conferenţia miercuri, de la ora 18, în Sala Mare a Primăriei Oradea despre Cele mai vechi menţionări ale românilor în izvoare antice, bizantine, medievale şi renascentiste, referindu-se cu argumente ştiinţifice şi la diversele teze care au circulat pe această temă.

Intrarea este liberă, conferinţa fiind susţinută în limba română în cadrul manifestărilor organizate de Academia Civică în parteneriat cu Primăria Oradea.

Rudolf Windisch a studiat romanistică şi indogermanistică la universităţile din Bonn şi Tübingen, unde i-a fost student şi apoi asistent marelui lingvist Eugenio Coşeriu, despre care spune că „a aprins în noi flacăra cunoaşterii”. Eugenio Coşeriu şi profesorul Paul Miron de la Bonn i-au trezit interesul pentru limba şi cultura română, pe care a ajuns să le iubească şi să le promoveze de-a lungul carierei sale. În 1972 a devenit doctor în filologie cu teza „Probleme ale genului în limbile romanice. Neutrul în limba română”.

Între 1972 şi 1974 a fost lector la Facultatea de Filosofie şi Litere din Cluj-Napoca. Din 1975, a lucrat ca asistent ştiinţific la Seminarul de romanistică al Universităţii din Freiburg în Breisgau, până la habilitarea sa ca profesor în anul 1985.

Co-profesor la Oradea

Profesorul dr. Rudolf Windisch a acumulat o bogată experienţă de predare şi cercetare la zece universităţi din Germania. Totodată, a fost profesor asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca şi, din 2002, şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea.

A publicat patru cărţi şi zeci de articole de specialitate despre lingvistica românească. A coordonat numărul 18/19 din 2002 al publicaţiei “Quo Vadis Romania?” având ca temă românistica actuală de limbă germană.

Alte date biografice se pot găsit pe blogul orlandobalas.wordpress.com.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !