Ortodocşii, chemaţi la bară

15Comentarii
Ortodocşii, chemaţi la bară
ORADEA – Greco-catolicii şi ortodocşii îşi vor rezolva diferendele pe tema cererii de retrocedare a fostei biserici a Seminarului Greco-Catolic, din Parcul Traian, în justiţie. Greco-catolicii reînnoiesc termenul dat ortodocşilor pentru retrocedarea bisericii din Parcul Traian.

Marti a expirat ultimatumul acordat conducerii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului şi Sălajului de a retroceda Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, motiv pentru care solicitanţii şi-au pus în practică ameninţarea cu tribunalul. Chiar în aceste condiţii, Florin Jula, purtător de cuvânt al românilor uniţi cu Roma, spune că acordă ortodocşilor un nou termen pentru retrocedare.

„Având în vedere că Preasfinţitul Ioan tocmai s-a retras şi că vor fi alegeri, este clar şi pentru noi că, în acest moment, la nivelul Episcopiei Ortodoxe nu este cine să-şi asume răspunderea unei decizii de retrocedare. În aceste condiţii, vom aştepta răspunsul părţii ortodoxe până în ianuarie, după alegerea episcopului nou”, spune Jula.

Acesta a precizat că iniţierea procesului este, în fapt, doar o asigurare pe care mai marii greco-catolici şi-o iau. „Avem experienţa celor 17 ani în care am aşteptat degeaba retrocedarea. Procesul este o măsură de precauţie menită să ne asigure că, într-un final, se va face dreptate. Acţiunea în justiţie poate fi oprită în momentul în care primim un răspuns care să ne convină”, spune Florin Jula.

„Dreptul lor”
Faţă de această nouă turnură, reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului susţin puncte de vedere mai vechi. „Este dreptul lor de a se adresa justiţiei pentru dreptate, dacă nu se ajunge la o înţelegere amiabilă pe calea dialogului. Oricum, e preferabil, decât să se ajungă la circ public”, crede preotul Ioan Mizgan, purtător de cuvânt al Episcopiei. Acesta a ţinut să-şi exprime insatisfacţia pentru manifestările publice de protest, în condiţiile în care, în urmă cu aproximativ o săptămână, un grup de preoţi greco-catolici a protestat rugându-se la zidul bisericii neretrocedate.

Cristina Ghilea

Taguri:


15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor