Ortodocșii vor să-l destituie pe episcopul Sofronie Drincec

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
55Comentarii
Ortodocșii vor să-l destituie pe episcopul Sofronie Drincec
Câțiva fundamentaliști ortodocși au cerut sinodului Mitropoliei Ardealului caterisirea episcopului Sofronie Drincec pentru apostazie.

Câțiva credincioși ortodocși au cerut, miercuri, sinodului Mitropoliei Ardealului caterisirea episcopului Sofronie Drincec pentru apostazie (renunțare publică la o anumită credință religioasă – n.r.). Episcopul ortodox al Oradiei este acuzat de apostazie în contextul participării sale la slujba greco-catolică, invitat fiind de episcopul Virgil Bercea la aniversarea celor 25 de ani de episcopat.

În opinia reclamanților, PSS Sofronie Drincec a făcut dovada apostaziei de la dreapta credință prin asumarea pomenirii sale, alături de Sfântul Părinte Papa și ierarhii greco-catolici, la acea slujbă.

Acuze absurde

„În ziua de mare praznic al Bisericii Ortodoxe Române, Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din anul nou bisericesc ortodox, episcopul Sofronie, în loc să participe la Sfânta Liturghie ortodoxă în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și să învețe poporul dreapta credință, așa cum îl obligă sfintele canoane, a participat la serviciul religios organizat de cultul eretic greco-catolic la Catedrala «Sfântul Nicolae» din Oradea, unde a sărbătorit 25 de ani de «slujire arhierească» a pseudoepiscopului greco-catolic Virgil Bercea, cel alături de care a săvârșit Aghiazma Mare în ianuarie 2008. La greco-catolici, episcopul Sofronie a stat în «biserică» ca orice mirean, însă, din înregistrarea pusă la dispoziție de greco-catolici, se vede că participă la momentele «liturgice», ascultând pios și însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci la momentele la care se face acest lucru de obicei în bisericile ortodoxe. Prin urmare, deși nu a slujit efectiv cu ereticii uniați și cu papistașii prezenți, s-a rugat împreună cu aceștia, lucru pe care sfintele canoane îl interzic sub aceeași pedeapsă a caterisirii. La acea manifestare religioasă, greco-catolicii au expus pretinsele «moaște» ale «episcopilor» «martiri» «beatificați» de către papa Francisc cu prilejul vizitei sale prozelite din România, din mai-iunie anul curent.

Reclamații cu repetiție

Prin prezența preasfinției sale în acel locaș de cult cu prilejul prezentării acelor »moaște», în contextul festiv în care s-a desfășurat evenimentul, prin ascultarea «rugăciunii» dedicate acestora, episcopul Sofronie a girat înșelarea greco-catolică prin care acei pseudoepiscopi sunt considerați «sfinți mărturisitori». Dat fiind că prezența preasfinției sale a fost deplin conștientă, că probabil știa dinainte că acele relicve vor fi aduse spre închinare, sau măcar a putut observa la acel moment, considerăm că episcopul Sofronie a căzut sub anatema canonului 34 Laodiceea, care dispune că sunt sub anatema cei care, «cu dispoziție sufletească», cum interpretează canonistul arhid. Ioan N. Floca[1], cinstesc minciunomartirii ereticilor. Cel mai grav însă este faptul că în timpul acelei «liturghii» greco-catolice preasfințitul Sofronie a fost pomenit de trei ori alături de papa Francisc și de minciunoepiscopii greco-catolici, fiind numit «episcopul nostru, preasfințitul Sofronie»”, se arată în plângerea împotriva episcopului Sofronie și asumată de Adrian-Vasile Blaj, Bianca-Delia Blaj, Radu-Ioan Găvruța, Călin Mihai Sabău, Cristian-Mihai Boldi.

Rămâne de văzut dacă sinodul Mitropoliei Ardealului va respinge plângerea sau dacă va pleca urechile la demersul cu accente fanatice ale reclamanților și-l va convoca ori chiar sancționa pe episcopul orădean.

Nu ar fi prima dată când episcopul Sofronie Drincec ar ajunge în fața Sinodului. În anul 2008, acesta a fost reclamat de membrii unor ONG-uri laice pentru că a sfințit Agheazma Mare împreună cu episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea. La acea vreme, mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania (între timp trecut la cele veșnice) l-a propus spre caterisire pe episcopul sofronie, însă sinodul l-a „iertat”.55Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor