Ortodonția – tratamente şi sfaturi pentru părinţi

Reactualizat la:
Ortodonția – tratamente şi sfaturi pentru părinţi
Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul anomaliilor dentare și maxilare. Obiectivul principal al acesteia este poziționarea estetică și funcțională a dinților, în armonie cu cele două maxilare și cu profilul facial.

Se poate estima și controla creșterea dento-facială. Tratamentele ortodontice se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților. În funcție de anomalie și de vârstă, se folosesc aparate ortodontice mobile și/sau fixe. Aparatele dentare mobile se aplică în perioada dentiției temporare sau mixte (6-12 ani) și pot rezolva probleme scheletice și funcționale. Durata tratamentului ortodontic variază între 12-18 luni în cazul aparatelor mobilizabile.

Aparatele dentare fixe se utilizează cel mai frecvent în dentiția permanentă. Este bine ca tratamentul să înceapă între 10 și 12 ani, pentru rezultate foarte bune. Terapia cu aparate fixe la adulți poate modifica poziția dinților pe arcade, iar cu ajutorul chirurgiei se pot remodela și maxilarele. Există mai multe tipuri de aparate fixe: metalice, ceramice, safir, invisalign, incognito etc. Aparatele ortodontice fixe oferă rezultatele cele mai precise și mai stabile în timp. După îndepărtarea aparatului fix se recomandă utilizarea aparatelor de contenție fixe sau mobile. Durata tratamentului ortodontic variază între 18-24 luni în cazul aparatelor fixe.

Etapele unui tratament cu aparat dentar fix sunt: consultație, studiu de caz, plan de tratament, aplicarea aparatului, ședințe de activări lunare sau la şase săptămâni, îndepărtarea aparatului, aplicarea contenției (de obicei fixe) şi urmărirea post-terapeutică (2-5-10 ani).

Sfaturi pentru părinți

Dacă copilul dumneavoastră are mușcătura inversă (maxilarul inferior este în afara/înaintea celui superior), arcade disproporţionate, dinți înghesuiți sau spațiați, dinți erupți în afara arcadelor, asimetrii, dinți lipsă sau supranumerari, obiceiuri vicioase (sugerea degetului, interpunerea buzei, limbii sau a diferitelor obiecte între dinți, respirația pe gură, masticația neobișnuită), este necesar să consultați medicul ortodont!

Pentru o evaluare iniţială, părinţii sunt sfătuiţi să aducă copiii şi la o radiografie panoramică. Astfel, medicul specialist va putea formula un diagnostic şi un plan de tratament. După îndepărtarea aparatului fix, suprafețele dentare au un aspect perfect normal, fără a fi afectate textura de suprafață și integritatea dinților. Tratamentul ortodontic aduce cu sine sănătatea orală, dar și încrederea în sine, simpatie, succes!

dr. Corina Panţel – medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !