Şosele mai bune pentru turişti

1Comentariu
Straturile de pietriş sunt tasate cu utilajele grele
Straturile de pietriş sunt tasate cu utilajele grele
Amatorii de turism în zona comunei Şinteu, cunoscută pentru peisajele superbe, au motive de bucurie. Angajaţii SC Drumuri Bihor SA lucrează de zor la reabilitarea Drumului Naţional H1 Şinteu, astfel că accesul rutier va fi mult îmbunătăţit.

Lucrările de burduşire la drumul de legătură între oraşul Aleşd şi comuna Şinteu se ridică la valoarea de 9,23 miliarde de lei vechi. În vederea recondiţionării şoselei, lucrătorii de la Drumuri Bihor sapă la o adâncime respectabilă şi toarnă mai multe straturi de pietriş. Acesta este tasat cu utilajele grele, astfel ca asfaltul să nu o ia la vale la prima ploaie mai sănătoasă.

Nici drumurile de pe raza comunei Şinteu nu-i vor dezamăgi pe turiştii bihoreni. Primăria a investit zeci de miliarde pentru reabilitarea acestora. Cel mai important contract a revenit tot SC Drumuri Bihor SA. Pentru 24,3 miliarde de lei vechi, lucrătorii societăţii judeţene au pus la punct o bună parte din reţeaua rutieră a comunei.

În circuitul turistic

Primarul de Şinteu, Albert Augustin, a investit în actualul mandat peste 28 miliarde de lei în drumurile din comună. Scopul este acela de a introduce Şinteul în circuitul turistic. Zona este încă virgină din acest punct de vedere dar, după apariţia drumurilor care leagă satele între ele, preţul terenului a crescut.

Banii pentru lucrările la drumuri provin din surse multiple: de la Fondul Român de Dezvoltare Socială, Guvernul României şi, nu în ultimul rând, de la Consiliul Judeţean Bihor. „Cu două proiecte am obţinut câte 75.000 euro de la FRDS, pentru pietruirea a 7 km de drum. 5,5 km de drum i-am asfaltat cu banii de la Guvern şi Consiliul Judeţean. Acum pietruim 6 km din drumul Şinteu-Huta Voivozi, iar costurile sunt de 5 miliarde de lei”, spune primarul Albert Augustin.

Planuri mari

Şeful Primăriei Şinteu mărturiseşte că are planuri mari cu Şinteul ca zonă turistică. „Am un proiect pe Programul SAPARD pentru o pensiune. Vreau să fac şi un mic lac cu peşte, un loc de distracţie. Am planuri, dar lucrurile se mişcă mai încet decât vreau eu”, spune primarul Albert.

Utilitatea imediată a drumurilor este resimţită de copiii din comună, care veneau, vară-iarnă, 7 kilometri pe jos la şcoală. Comuna Şinteu se întinde pe o suprafaţă de 50 km pătraţi, iar comunicarea dintre sate era practic inexistentă până în urmă cu câtiva ani.

Şi în alte zone

Accesul rutier nu va fi îmbunătăţit doar pe raza comunei Şinteu. Potrivit planului de lucrări al SC Drumuri Bihor SA, în acest an vor fi finalizate mai multe investiţii şi în alte zone ale judeţului. Astfel, Primăria Ţeţchea a alocat circa 7 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea drumurilor comunale 179 şi 180, iar Primăria Borod investeşte aproape 3 miliarde pentru asfaltarea drumurilor comunale 166 Borozel-Cetea şi Borod.

În schimb, reparaţiile cu mixtură efectuate de SC Drumuri Bihor SA pe raza oraşului Aleşd se vor ridica în acest an la aproximativ 12 miliarde de lei vechi.

Horia Trifa, Veronica Bursaşiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor